У складі ініціативної групи до міської ради прийшли настоятель цього храму отець Олег, священик УПЦ КП, а також Олексій Єршов (батько відомого скульптора), відомий історик та директор навчально-наукового інституту історії, етнології та правознавства ім. О. М. Лазаревського Олександр Коваленко, генеральний директор Національного архітектурно-історичного заповідника "Чернігів стародавній" Юрій Соболь, представник благодійного фонду сприяння ініціативам газети "День" у Чернігівській області Віктор Молочко.

Окрім них, звернення до міського голови з цього питання підписали директор Чернігівського обласного історичного музею ім. В. В. Тарновського Сергій Лаєвський, директор літературно-меморіального музею-заповідника ім. М. М. Коцюбинського Ігор Коцюбинський, шеф-редактор журналу "Сіверський літопис" Сергій Павленко, члени Національної спілки письменників України Ростислав Мусієнко та Володимир Сапон, громадський діяч Олександр Бондарев.

Ними пропонується встановлення пам’ятника за кошти, які збиратимуть церква та громадськість. Місто ж просили про надання місця та підготовку майданчику й основи для встановлення скульптур.

- Ця ідея спорудження пам’ятника виношується вже давно. 20 з лишнім років тому були виготовлені гіпсові фігури, які встановлені у нас в церкві, - сказав на зустрічі отець Олег. – І якось після цього все відклалося, мовляв, не на часі. Так саме зараз воно на часі, тому що це символи незламності України: князь Михаїл – символ незламності української держави, а боярин Федір – українського народу. Це історичні постаті, які уособлюють те, що ми зараз протиставляємо агресору, ворогу. Можливо, вже треба зрушити з місця цю справу, яка вже давно розпочата і не завершена.

- 20 років тому це була дипломна робота Геннадія, мого сина, - пояснив Олексій Єршов. – Вона була приурочена до 750-річчя відомої події в Орді. Геннадій тоді виготовив форми та гіпсові фігури за свій кошт (форми, до речі, збереглися). Тоді ж ці фігури, тоновані під бронзу, були виставлені в храмі. Українська Академія Мистецтв рекомендувала цю роботу місту, і про встановлення пам’ятника чимало говорили, але тоді це чомусь застопорилося. Якщо ми цього не зробимо зараз, то, можливо, не зробимо вже й ніколи. А воно було би там дуже доречно: це чернігівські святі, і поряд храм, освячений на їх честь. Збором коштів займатиметься громада, яка потім передасть скульптури Чернігову в дар.

Владислав Атрошенко відповів ініціативній групі, що місто готове йти назустріч і врахує розташування цього об’єкту при проектуванні зеленої зони над Стрижнем, а також зробить майданчик з основою під пам'ятник. Позаяк витрати міських коштів регулюються бюджетним законодавством, мови про придбання містом самої заздалегідь визначеної роботи скульптора йти не може. Але в усьому, що не суперечить законодавству, місто громаду підтримає.

Того ж дня пізніше ідею встановлення цього пам’ятника святим Михаїлу і Федору на запропонованому ініціативною групою місці підтримала й міська архітектурно-містобудівна рада на своєму засіданні.

У світі всього три храми, присвячені цим святим - в Канаді, Москві та в Чернігові. Мощі святих були вивезені з Чернігова за наказом московського царя Івана Грозного, а вже в наш час закопані під час реставрації Архангельського собору Кремля "під спуд".

Теги: