Церква Благовіщення Пресвятої Богородиці – пам’ятка архітектури XVI ст. Висвячена 1587 року, вона мала всі шанси потрапити у список всесвітньої спадщини ЮНЕСКО, але сталася "реставрація": класичну для Гуцульщини ґонту замінили на шматки заокруглених планок світлого кольору. Це представники ЮНЕСКО кваліфікували як суттєве відхилення від автентичного вигляду пам’ятки архітектури.

5 червня  у Коломиї під тиском громадськості зачинили і опечатали пам'ятку дерев'яної архітектури – церкву Благовіщення Пресвятої Богородиці, яка перебуває в користуванні релігійної громади УПЦ (Московського Патріархату). Представники Коломийської міської ради, громадських організацій, релігійних громад різних конфесій створили робочу групу і домовилися, що вирішать долю храму-пам'ятки без конфліктів. Було прийняте рішення будь-які богослужіння в церкві тимчасово припинити. Приміщення храму було опечатано до врегулювання проблеми.

29 червня члени комісії робочої групи провели візуальне обстеження пам'ятки архітектури національного значення церкви св. Благовіщення та встановили, що споруда зазнає руйнування. В акті обстеження зазначено: закриті вентиляційні отвори мінеральною ватою, дерев'яні прогони даху церкви провислі, стропильні ноги підашшя мають ознаки загнивання, під дахом церкви здійснено добудову – цегляна котельня, яка оббита дерев'яною вагонкою, та ряд інших зауважень.

"Виходячи з вищенаведеного, вважаємо за потрібне терміново вжити необхідні заходи для недопущення подальшої руйнації пам'ятки архітектури національного значення", – резюмували члени комісії.

Міський голова Коломиї Ігор Слюзар направив відповідного листа до коломийської поліції з вимогою провести перевірку викладених  в акті обстеження фактів. Правоохоронці порушили кримінальне провадження. Наразі триває досудове розслідування.

Теги: