Цей захід — пролог великого виставкового проекту, результатом якого має стати відкриття у квітні 2019 року в цій давній пам’ятці першого в Україні музею, присвяченого видатному гетьманові, повідомили організатори.

«Музей Мазепи з’явиться у лаврі за будь-яких обставин. Не відомо лише, скільки треба часу, щоб переконати владу в підтримці цього проекту», — зазначив під час відкриття виставки один з ініціаторів створення музею Івана Мазепи у лаврі лідер громадського руху «Рідна країна» Микола Томенко, колишній  віце-прем'єр-міністр України з гуманітарних питань, екс-заступник голови Верховної Ради України.

Реалізацію науково-дослідницької частини проекту й роботу  над експозицією беруть на себе громадський оргкомітет і меценати. А щодо реконструкції Мазепиної вежі на території Національного Києво-Печерського історико-культурного заповідника, то це сфера відповідальності держави.

22 липня цього року в селищі Коломак Харківської області відзначатимуть 330-річчя з часу обрання Івана Мазепи гетьманом України. Під час  етнофестивалю  «Гетьманська слава»  буде відкрито і освячено пам’ятник гетьманові.

Теги: