На загальному шикуванні прозвучали молитви й гімн України. Програму змагання й інструктаж провів Євген Квасков, осавул братства «Спас». Арбітри змагання волонтери Ірина Озарків, Тетяна Козій, козак Владислав Корольов, о. Дмитро Горнакевич й о. Костянтин Пантелей розповіли правила проведення конкурсів і змагань на кожному з місць випробувань.

Щоліта з 2013 року козаки братства докладають зусиль, щоб ця подія надовго запам’яталася усім його учасникам. Керівник колонії Євген Квітницький та його заступник Дмитро Жайворонко надають щире сприяння в підготовці та проведенні заходу вже багато років поспіль, забезпечуючи необхідний спортивний інвентар, перевірку стану здоров’я юнаків, надаючи медичний супровід і допомогу персоналу колонії в арбітражі.

Під час конкурсу козацької й української сучасної пісні вихованці обох команд заспівали кожна близько 20-ти пісень. Вчителі загально-освітньої школи і бібліотекарі, що працюють в установі, надали юнакам необхідні знання, які допомогли їм впоратися із конкурсом на знання історії козацтва.

На сьогодні в колонії перебуває понад 60 вихованців. У змаганнях взяли участь у складі двох команд – «Соколи» та «Шабля» – 40 юнаків.  Випробування показали згуртованість і дружність у кожній з команд. «Нічні шали», «Чия буде шапка», відтискання від підлоги та силова вправа на прес – перша частина змагань, що не виявила майбутнього переможця. Наступним етапом стало вправляння із замашним козацьким батогом. А на литаврах необхідно було точно відтворити мелодії козацьких маршів і пісень.

Команди мали пройти тест на знання козацьких звичаїв та історії Запорізької Січі. І нарешті, стали до естафети з м’ячем, перетягування каната, лави на лаву та змагання на знання козацьких пісень.

Перемогу здобула команда ІІІ відділення «Соколи». Учасникам змагань вручили грамоти та призи – спортивні знаряддя (футбольні й волейбольні м’ячі, ракетки для бадмінтону і настільного тенісу тощо) і книги від Інституту національної пам’яті. Вихованцям колонії козаки братства подарували дерев’яні шаблі в якості реквізиту для проведення вистав та свят.

Нещодавно отці редемптористи зорганізували подібну подію в Ковельській виховній колонії. У липні–серпні свято «Козацький гарт» відбудеться у Кременчуцькій та Курязькій виховних установах.

Теги: