Після відправи літургії відбулася урочиста академіяХарківсько-Полтавської єпархії УАПЦ, що зареєстрована як ХПЄ УАПЦ (оновлена).

Виступаючи на заході, учасник академії Вадим Приходченко визначив головні етапи біографії митрополита Харківського і Полтавського Феофіла Булдовського. "Вихідець із священичої родини, владика Феофіл здобув авторитет у Полтавській єпархії ще за царських часів, а під час національної революції 1917-1921 рр. став одним із найпалкіших прихильників автокефалії Української Православної Церкви. Але він не приймав радикалізму Василя Липківського і його прихильників. Тому, вже ставши архиєреєм, владика Феофіл очолює альтернативну рухові Василя Липківського юрисдикцію, котра зберігала апостольське спадкоємство свячень, твердо стоячи на позиціях відродження ідентичности українського православ’я. Переконаний єпископом Мстиславом Скрипником у дотриманні канонічних норм УАПЦ, утвореною 1942 р., митрополит Феофіл вирішує об’єднатися з нею. Попри загрозу повернення більшовицької окупації він відмовляється залишити свою паству й помирає в ув’язненні", - переповідає виступ Вадима Приходченка прес-служба єпархії.

Ольга Різниченко в своїй доповіді поставила Акт про об’єднання Харківсько-Полтавської єпархії з УАПЦ в широкий контекст церковно-державних і церковно-політичних стосунків. Вона простежила перешкоди з боку нацистської окупаційної адміністрації відродженню церковного життя в Україні 1942-1943 рр., знайшла багатозначні паралелі з подіями кінця ХХ ст.

Архієпископ Ігор Ісіченко, керуючий єпархією, нагадав про події початку 1990-х рр., коли було утворено перші парафії УАПЦ в Харкові й Полтаві, а 4 квітня 1992 р. відбувся перший єпархіальний собор, що проголосив відновлення Харківсько-Полтавської єпархії. Владика Ігор віддав шану першим архиєреям відродженої єпархії: митрополитові Антонію Масендичу та єпископові Роману Попенку, життєва драма яких була обумовлена відходом від УАПЦ.

"Акт про об’єднання Харківсько-Полтавської єпархії з УАПЦ постає в перспективі драматичних подій 1990-2017 рр. як пролог до ухвали собору 2015 р. про початок братнього діалогу Харківсько-Полтавської єпархії з УГКЦ. Невеличка єпархія стає розчиною у процесі творення майбутньої єдиної Української Церкви", - зазначає прес-служба єпархії.

Теги: