Звернення Церков — щодо внесення змін і доповнення до Податкового кодексу України, Законів України «Про збір та облік єдиного внеску на загальнообов’язкове державне соціальне страхування» та «Про оплату праці» в релігійних організаціях; та щодо неприпустимості законодавчого впровадження ідеології одностатевих відносин через Стамбульську Конвенцію. 

Також було ухвалено звернення до Сейму Республіки Польща стосовно ставлення до кривавих подій на Волині у 1943–1945 рр.

Перед очільниками та представниками Церков виступив голова Волинської ОДА Володимир Гунчик, який оголосив план заходів до Дня прапора та Дня незалежності України та закликав духовних провідників до єдності під час проведення святкових дійств.

Під час засідання митрополит Луцький і Волинський Михаїл, керуючий єпархією УПЦ КП, вніс дві пропозиції. Зокрема, наголосив, що потрібно провести перевірку інформації, яка викарбувана на пам’ятних знаках і хрестах, встановлених загиблим під час україно-польського протистояння, і внести уточнення. За його словами, не всі написи на таких меморіальних знаках є правдиві. Є такі, де зазначено завищену кількість загиблих. Пам’ятники ж повинні слугувати місцем згадки і вшанування загиблих, а не місцем розпалу ворожнечі, сказав владика.

Також він зауважив, що потрібно змінювати акценти у святкуванні дат визволення Волині від загарбників. Це архієрей пояснив тим, що на цій землі неодноразово були різні окупанти. «Визволилися від одного, прийшов інший», – підкреслює митрополит. Варто було б згадати усіх полеглих, хто захищав край, у день Покрови Пресвятої Богородиці, коли відзначається День захисника України, вважає священнослужитель.

Теги: