Найближчим часом почнеться другий етап ремонтно-реставраційних робіт будівлі Андріївської церкви, який заплановано завершити до кінця 2010 року. Про це повідомила генеральний директор НЗ «Софія Київська» Нелія Куковальська.


«Заплановано виконати ремонтно-реставраційні роботи на фасаді будівлі церкви, покрівлі, паперті, в стилобатній частині, повністю замінити інженерні мережі, а також здійснити благоустрій схилу», - розповіла Нелія Куковальська.

«Оскільки перелічені роботи несуть загрозу безпеці життєдіяльності людей, вхід до Андріївської церкви буде повністю закритий до закінчення робіт», - повідомила гендиректор НЗ «Софія Київська».

Адміністрація національного заповідника офіційно попередила УПЦ(КП) та УАПЦ про необхідність покинути приміщення церкви на період виконання ремонтно-реставраційні робіт, як це і передбачено договором про безоплатне використання приміщення Андріївської церкви та державними будівельними нормами виконання робіт.

Будівля Андріївської церкви на цей період буде повністю передана у розпорядження генерального підрядника – українсько-французької компанії «Основа-солсіф».

«На виконання цих робіт у державному бюджеті на це рік має бути передбачено близько 13 млн.грн. Всього ж комплекс ремонтно-реставраційних робіт Андріївської церкви оцінено у 78 млн. грн. Перший етап – аварійно-ремонтні роботи зі зміцнення схилу та фундаментів церкви, вартістю у 10 млн.грн. – закінчено наприкінці минулого року», - розповіла Куковальська.

Нагадаємо, що програмою підготовки Києва до Євро-2012 передбачено здійснення комплексу ремонтно-реставраційних робіт в Андріївській церкві.

Андріївська церква побудована в 1749-1754 роках на замовлення російської імператриці Єлизавети Петрівни. Спочатку церква належала до переліку палацових споруд імператорського двору, потім була передана до Київського магістрату, згодом до Київської міської Думи і утримувалась за рахунок коштів міста Києва. З часу приєднання до НЗ «Софія Київська» утримується за кошти держави.

Теги: