Скульптурами Іоана Пінзеля зацікавився Лувр. Делегація мистецтвознавців із славетного музею побувала в Івано-Франківській, Львівській, Тернопільській та інших областях, де у XVIII сторіччі творив український Мікеланджело, та відібрала 23 його роботи для показу в Парижі. Виставку заплановано провести наприкінці 2011 року. Щоб повніше розкрити драматизм створених Пінзелем образів, експозицію розгорнуть у капличці Людовика ХIV.

Із фондів Тернопільського обласного краєзнавчого музею, зокрема, готують відправити до Франції сім робіт знаменитого майстра. Серед них – скульптури «Алегорія Мужності», яка, на думку дослідниці творчості митця Віри Стецько, відкриває (у буквальному розумінні) світові його обличчя. Йдеться про зображену на передпліччі фігури маску, котра, за гіпотезою мистецтвознавця, є автографом-автопортретом Іоана Пінзеля. Подібні художні прийоми використовувалися в епоху Відродження. Наприклад, славетний Мікеланджело ввів свій образ у сюжетну композицію фрески «Страшний суд». Отож, можливо, під час паризької виставки фахівці з’ясують і загадку видатного майстра українського бароко.

На жаль, про Іоана Пінзеля знаємо ще мало. Відомо, що в Галичину й на Поділля його запросив (звідкіля?) граф-меценат Микола Потоцький наприкінці 1740-х років. Тут майстер втілив у камені й дереві чимало міфологічних та алегоричних сюжетів, оздобив величні архітектурні споруди. Серед найвідоміших – Юрій Змієборець на соборі св. Юра у Львові, вівтар парафіяльного костьолу в Годовиці, ратуша в Бучачі.

Теги: