Фрагмент. Повний текст тут

... Віктор Ющенко, окрім мовної проблеми, намагався ще вирішити питання створення Помісної церкви. Нині це питання почило в Бозі?
 
Кость Бондаренко:


- Ні, навпаки. Воно загострюється у зв’язку з експансією Московського патріархату. Там усерйоз розглядається питання про надання Кирилу титулу патріарха Московського, Київського і всія Русі. Патріарх Кирило говорить про єдиний російський простір. Він виявився учасником протистояння двох політичних таборів: з одного боку – прем’єр-міністр Путін, з другого президент Медвєдєв і патріарх Кирило. Сторони перебувають нині в стані Холодної війни. Таким чином, через ідею єдиного російського простору президентська фракція намагається підвищити свій рейтинг до виборів 2012 року. Значна частина представників українського духовенства УПЦ МП, особливо після минулорічного візиту Кирило, активізувала переговорний процес з УПЦ КП про створення єдиної церкви. Тому ця проблема немає нічого спільного з особою глави держави.

 - Ти хочеш сказати, що Янукович готовий благословити процес протидії експансії Московського патріархату на українських теренах?

- Янукович є глибоко віруючою людиною. Але культ Зосими, який він визнає, у російському православ’ї вважається майже єретичним. Єпископ Зосима був духівником Януковича.


- Але благословення на президентство Януковичу давав таки Кирило.

- Я розумію, але це було політичне благословення. Благословення авансом.

- І тепер Московський патріарх очікує від Януковича відпрацювання цього авансу…

- Ні, насправді Янукович є доволі прагматичною людиною. І я не думаю, що він нині гратиме ту чи ту гру лише тому, що Кирило його благословив....

Теги: