На останньому в 2010 році засіданні, яке відбулося 28 грудня, Собор УАПЦ ухвалив звернення до духовенства та єрархії УПЦ та УПЦ КП. Владики УАПЦ закликали представників двох інших православних юрисдикцій до праці заради об’єднання, а також виклали свій погляд на можливість реалізації такого завдання, оскільки «церковне розділення, розрив церковного спілкування — найболючіша рана сучасної України».

Єпископат УАПЦ у зверненні наголосив, що у своєму погляді на майбутнє об’єднання і надалі керується тим, що здобуття автокефалії має відбуватися через діалог та співпрацю православного єпископату України з Патріархом Варфоломієм, структурами Вселенського Патріархату та іншими Помісними Православними Церквами.

Передумовою об’єднання владики УАПЦ назвали згоду єпископату усіх трьох православних юрисдикцій щодо помісного канонічного статусу Православної Церкви в Україні. Про це інформує РІСУ з посиланням на сайт «Автокефалія».

Сучасний стан та проблеми українського православ’я, як переконані в УАПЦ, не дозволяють чекати сприятливих історичних умов, «а вже сьогодні робити все залежне від нас, аби прискорити відновлення церковної єдності». У цьому питанні, на думку владик, не можна покладатись на політичну підтримку, бо питання єдності Церкви — релігійна цінність.

У зв’язку з цим архиєреї УАПЦ звернулися до УПЦ (МП) із закликом «продовжити діалог любові між нашими Церквами і обговорення шляхів подолання канонічної кризи в Україні та відновлення церковної єдності».

Щодо УПЦ КП, то Собор УАПЦ констатував: між обома Церквами «існує однодумність щодо одного з головних питань, яке спричинило розділення – питання канонічного статусу Православної Церкви в Україні, яка, на нашу спільну думку, має бути рівноправною Церквою-Сестрою у родині Помісних Православних Церков (тобто автокефальною Церквою)».

Проблемою, як йдеться у зверненні, є питання шляхів реалізації цієї мети, оскільки УАПЦ та УПЦ КП бачать їх по-різному. Тому єпископат УАПЦ закликав священноначаліє Київського Патріархату «висловити власну позицію з такого важливого питання як шляхи здобуття помісного статусу» та закликав його «мужньо обстоювати ідею співпраці Української Церкви з Помісними Православними Церквами, а особливо з Церквою-Матір’ю – Вселенським Константинопольським Патріархатом».

«Шлях ізоляціонізму, орієнтація на співпрацю з так званими паралельними до Помісних Православних Церков церковними юрисдикціями – це помилковий та згубний шлях, шлях до остаточної канонічної ізоляції незалежного Українського Православ’я», — йдеться у зверненні Собору УАПЦ.

Водночас у цій Церкві переконані, що спільна позиція єпископату та священства УАПЦ та УПЦ КП спроможні змінити ситуацію та «засвідчити православному світові, що ми щиро прагнемо вийти з канонічної ізоляції та перебуваємо в ній не через хиби власної еклезіологічної свідомості, а лише в результаті особливих історичних умов».

Теги: