На Львівщині планують обрати 5-6 об’єктів-пам’яток релігійного й культурного значення для реставрації силами місцевої громади, волонтерів та студентів відповідних спеціальностей. Про це 24 січня на засіданні постійної комісії з питань культури, історико-культурної спадщини, духовного відродження та ЗМІ Львівської обласної ради за участі голів районних та міських рад зазначив голова цієї комісії Орест Шейка.

Він зазначив, що уже у березні комісія планує провести навчання для голів сільських рад, а також священиків, які опікуються дерев'яними церквами області. Планується, що на це навчання приїдуть понад 2 тис осіб: їх навчатимуть як проводити першочергові заходи для збереження церкви та її інтер’єру. Про це їм розповідатимуть знані науковці, професори, реставратори.

"У Львівській області понад 800 дерев’яних церков, 611 — є в реєстрі управління охорони історичного середовища, а решта церков навіть не були дослідженні. Коли готувалася інформація для ЮНЕСКО про дерев’яні церкви Західної України, з’ясувалося, що на території Польщі українські церкви краще збережені", — зазначив Орест Шейка. Про це інформує РІСУ з посиланням на Zaxid.net.

За його словами, уже влітку буде обрано також церкви на території області, де проводитиметься реставрація силами волонтерів під наглядом практика, куратора та реставратора. "Багато робіт під силу громаді, їй просто це необхідно показати: як заготовляти покриття для стін, гонту. І у церкві паралельно з професійною реставрацією буде проходити волонтерська реставрація", — підсумував О.Шейка, додавши, що така спільна праця – найкращий вихід в умовах обмеженого бюджету.

Теги: