Керівники Церков і релігійних організацій України спрямували звернення до Міністерства культури та Міністерства юстиції з проханням провести належне громадське обговорення проекту нової редакції Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації», повідомляє Інститут релігійної свободи.

Крім цього, конфесії ініціюють діалог з Міністерством культури відносно законопроекту про повернення культових будівель релігійним організаціям. Вони також очікують від Міністерства юстиції проведення консультацій із громадськістю стосовно запланованих законодавчих змін, якими влада планує запровадити новий порядок реєстрації релігійних організацій.

Необхідність проведення публічного громадського обговорення глави Церков і релігійних організацій обґрунтовують тим, що підготовлені поправки до законодавства “безпосередньо стосуються реалізації та захисту конституційних прав громадян України на свободу світогляду і віросповідання”.


У зверненнях також вказано, що дані законопроекти “суттєво впливають на умови здійснення релігійної діяльності, що безпосередньо зачіпає духовні, соціальні та інші інтереси Церков і релігійних організацій України”.


“Консультації з Церквами і релігійними організаціями, як інститутами громадянського суспільства, просимо провести у форматі Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій та у формі публічного громадського обговорення”, – вказано у зверненнях конфесій.

З ініціативою проведення публічного громадського обговорення виступили:

  • Українська Православна Церква (в єдності з Московським Патріархатом);
  • Українська Православна Церква Київського Патріархату;
  • Українська Греко-Католицька Церква;
  • Всеукраїнський Союз Церков євангельських християн – баптистів;
  • Всеукраїнський Союз Церков християн віри євангельської – п’ятидесятників;
  • Українська Християнська Євангельська Церква;
  • Об'єднання іудейських релігійних організацій України.

Нагадаємо, що у разі коли пропозиція щодо проведення консультацій з громадськістю з одного питання надійшла не менше ніж від трьох інститутів громадянського суспільства, то такі консультації проводяться обов'язково. Така вимога до органів влади закріплена у п.7 Порядку проведення консультацій з громадськістю з питань формування та реалізації державної політики (затвердженого постановою Уряду від 3.11.2010 р. №996).

Раніше, у зверненні до Президента В.Януковича, Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій висловила одностайну позицію про те, що “таке важливе питання, як оновлення законодавства про свободу совісті, не повинно розглядатись поспіхом та в наявних умовах трансформації політичного устрою”. 

Теги: