Кабінет Міністрів «передумав» давати гроші на реконструкцію Андріївської церкви, в якій служить громада УАПЦ, повідомляє Україна молода.

Своєю постановою уряд скасував попереднє розпорядження від 14 лютого, згідно з яким Мінрегіонбуду передбачалося виділити 57 мільйонів 450 тисяч гривень, з яких 17 мільйонів 450 тисяч — для здійснення заходів до святкування 1000–річчя заснування Софійського собору й проведення протиаварійних і ремонтно–реставраційних робіт в Андріївській церкві.

Натомість чергову порцію державних коштів (14 мільйонів) отримає місце, де господарює УПЦ Московського патріархату — об’єкти Києво–Печерської лаври.

У Софійському заповіднику таку логіку уряду не розуміють. І хоча офіційно коментувати ситуацію відмовляються, не на диктофон висловлюють свій подив: «Є розпорядження Азарова про святкування тисячі років Софії. Фінансування розподілене між міністерствами. Мінрегіонбуду доручено виконати цілу низку заходів, затверджено програму, але гроші при цьому забрали. Як діяти нам і Мінрегіонбуду? Ми не проти реставрації Лаври, ми за те, щоб була якась послідовність у діях влади».

Для реставраторів Андріївської церкви теж не важливо, на користь кого забирають кошти. Їх більше непокоїть те, яке майбутнє чекає храм. «Моя негативна оцінка є цілком справедливою, — каже начальник комплексної архітектурної майстерні Лариса Чалик. — Реставрація Андріївської церкви ще й не починалася. До цього часу проводили укріплення схилу, підсилювали фундаменти — це була перша черга, аварійні роботи. Планову реставрацію ми не починали, хоча є затверджений проект. Тепер невідомо, чи здійснюватиметься вона і якщо так, то коли і за які гроші».

Довідатися позицію УПЦ МП щодо доцільності виділення додаткових коштів на Лавру «УМ» не вдалося — ні телефони прес–служби, ні мобільний телефон прес–секретаря отця Георгія Коваленка не відповідали.

Нагадаємо, це вже другий подарунок держави УПЦ (МП) за останні півроку. У грудні більшість Київради проголосувала за виділення 11 мільйонів гривень на зведення Свято–Воскресенського кафедрального собору. Цей комплекс почали будувати рік тому. Він має стати найвищим у Європі.

Теги: