Проросійські скаути чіпляли ужгородцям символи "Русского мира"Уже кілька років поспіль в обласному центрі Закарпаття ужгородські члени проросійської Федерації Скаутів «Галицька Русь» (Наглядову Раду ФСГР очолює архієпископ Львівський і Галицький Августин) влаштовують акцію "Георгіївська стрічка", вітаючи ужгородців, як вони кажуть, символом Великої Перемоги, повідомляє Закарпаття-онлайн.

"З кожним роком свідків Перемоги – наших ветеранів – стає все менше. І саме для молоді надзвичайно важливим є збереження пам'яті про війну, шанування загиблих воїнів і належне ставлення до героїв, які ще з нами. Ми повинні пам'ятати про цей День і гордитися подвигами воїнів-визволителів, адже ми – нащадки Перемоги", – каже Марія Семенюк, ратник Застави "Ужгород" Федерації Скаутів "Галицька Русь". Однак не пояснює, чому це потрібно робити саме з символом царської Росії.

Георгіївські стрічки, які, насправді, не мають жодного відношення ані до Великої Вітчизняної, ані, тим більше, до Другої Світової війни, 9 травня почепили і голова Закарпатської облдержадміністрації Олександр Ледида, голова облради Іван Балога і міський голова Ужгорода Віктор Погорєлов. У той же час президент України Віктор Янукович цієї стрічки не одягав.

"Георгіївска стрічка" являє собою репліку орденської стрічки ордену Св. Георгія, яким нагороджували офіцерів, а згодом - і простих солдатів в царській Росії.

Міжнародна акція "Георгіївська стрічка" була придумана в Росії в 2006 році, разом з затвердженням концепції творення єдиного проросійсько зорієнтованого простору на території колишніх республік СРСР.  Акція проводиться проросійськими недержавними громадськими організаціями (скаутськими, ветеранськими, національно-культурними товариствами), до яких належить і Федерація Скаутів "Галицька Русь".

Як повідомив "Релігії в Україні" журналіст-криміналіст Віталій Цвид, близький до МВС України, Георгіївська стрічка, яку останніми роками часто використовують в Росії і Україні як символ перемоги над фашистською Німеччиною, є дореволюційним атрибутом монархічного ладу Росії і не має відношення до Великої вітчизняної війни.

Теги: