Журнал № 45

Витяг із рішень Священного Синоду УПЦ від 9 вересня 2009 року
У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

СЛУХАЛИ: інформацію Керуючого справами Української Православної Церкви Преосвященного Митрофана, архієпископа Білоцерківського і Богуславського про діалог з неканонічними церковними структурами в Україні.

Довідка: Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 22 листопада 1995 року створив Синодальну комісію Української Православної Церкви по діалогу з УАПЦ (журнал №67).

27 листопада 2007 року “Архієрейський собор УАПЦ” направив своє звернення до Собору Української Православної Церкви, в якому закликав продовжити діалог, розпочатий в 1995 році.

У відповідь на це звернення Священний Синод Української Православної Церкви на своєму засіданні 16 липня 2008 року зазначив серед іншого наступне: “На схвальне відношення заслуговує бажання УАПЦ продовжувати подальший діалог з Українською Православною Церквою, метою якого є відновлення єдності Українського Православ’я <...> Священний Синод Української Православної Церкви вважає за необхідне продовжувати діалог про відновлення єдності Українського Православ’я.”

На тому ж засіданні Священного Синоду була прийнята відповідь на «Звернення Священного Синоду та єпископату УПЦ КП до архієреїв, духовенства та вірних Української Православної Церкви (в складі Московського Патріархату)» від 14 грудня 2007 року. У відповіді Священного Синоду також було зазначено: “Усвідомлюючи необхідність якнайшвидшого подолання церковних розділень в Україні, Українська Православна Церква готова до конструктивного діалогу та співпраці з усіма зацікавленими сторонами, включно з представниками тих релігійних груп, які сьогодні не мають єдності зі вселенським Православ’ям.”


Така позиція Української Православної Церкви у справі подолання існуючих в Україні розколів знайшла підтримку з боку Святішого Патріарха Московського і всієї Русі Кирила під час його візиту до України, коли Його Святість неодноразово заявляв про необхідність пошуку шляхів подолання розколів через діалог.

УХВАЛИЛИ:

1. Поновити діяльність Синодальної комісії Української Православної Церкви по діалогу з УАПЦ.
2. Затвердити наступний склад Синодальної комісії:

1) Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ – Голова Комісії;
2) Архієпископ Бориспільський Антоній, Ректор КДА і С, Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, Голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ;
3) Архімандрит Кирил (Говорун), Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ;
4) Протоієрей Микола Данилевич, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ;
5) Протоієрей Петро Зуєв, керівник відділу інформації та зв'язків з громадськістю Київської єпархії УПЦ;
6) В.В. Бурега, помічник Ректора КДА і С з науково-дослідницької роботи.

3. Створити робочу групу, на яку покласти відповідальність за підготовку діалогу з представниками УПЦ-КП.
4. Затвердити наступний склад цієї робочої групи:

1) Архієпископ Білоцерківський і Богуславський Митрофан, Керуючий справами УПЦ – Голова групи;
2) Архієпископ Бориспільський Антоній, Ректор КДАіС, Голова Учбового комітету при Священному Синоді УПЦ, Голова Богословсько-канонічної комісії при Священному Синоді УПЦ.
3) Архімандрит Кирил (Говорун), Голова Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.
4) Протоієрей Микола Данилевич, співробітник Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ.
5) Протоієрей Петро Зуєв, керівник відділу інформації та зв'язків з громадськістю Київської єпархії УПЦ.
6). В.В. Бурега, помічник Ректора КДА і С з науково-дослідницької роботи.
 
Журнал № 46

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

Слухали: інформацію Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира про загострення міжконфесійної ситуації, спричиненої фактами захоплення храмів Української Православної Церкви представниками УПЦ-КП при підтримці представників органів державної влади.

Довідка: З початку 2009 року на ім’я Його Блаженства, Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира надійшли рапорти Керуючих Тернопільською, Білоцерківською, Сумською та Чернігівською єпархіями про спроби та захоплення храмів Української Православної Церкви представниками УПЦ-КП за підтримки представників органів державної влади.

В Тернопільській єпархії за ініціативи Сільського Голови була вчинена спроба захоплення Свято-Покровського храму с.Мусорівці Збаразького району Тернопільської області.

В Білоцерківській єпархії мала місце спроба захоплення Свято-Михайлівського храму с.Карапиші Миронівського району Київської області за підтримки Ректора Білоцерківського Аграрного університету А.С.Даниленка.

В Чернігівській єпархії представники УПЦ-КП захопили Свято-Покровський храм с.Жукля Корюківського району Чернігівської області за сприяння Заступника Міністра з надзвичайних ситуацій України В.Є.Устименка.

В Сумській єпархії в с.Беєво Липово-Долинського району Сумської області на Страстному тижні відбулось захоплення храму за сприяння власника місцевої агрофірми І.І.Сало.

Відбувається нагнітання обстановки навколо Свято-Успенської Почаївської Лаври. Депутати Тернопільської обласної ради створили тимчасову контрольну комісію щодо перевірки законності перебування чоловічого монастиря на території комплексу Почаївської Лаври та про повернення її до складу заповідника.

УХВАЛИЛИ:
1. Інформацію прийняти до відома;
2. Висловити стурбованість діями представників органів державної влади, що провокують загострення міжконфесійної ситуації в Україні та порушують конституційні права віруючих Української Православної Церкви;
3. Направити відповідні звернення до Президента України, Прем’єр-міністра України, Голови Верховної Ради України, Головам обласних державних адміністрацій та Обласних рад згаданих вище областей.

Журнал № 47

У засіданні Священного Синоду Української Православної Церкви під головуванням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Володимира –

МАЛИ МІРКУВАННЯ про призначення Керуючого Джанкойською єпархією.

УХВАЛИЛИ:
1. Звільнити Преосвященного Іоанна, архієпископа Херсонського і Таврійського від тимчасового управління Джанкойською єпархією.
2. Єпископом Джанкойським і Роздольненським бути клірику Сімферопольської єпархії архімандриту Аліпію (Козолію).
3. Наречення та хіротонію архімандрита Аліпія (Козолія) в єпископа Джанкойського і Роздольненського звершити в Свято-Успенській Почаївській Лаврі.
Про що послати відповідні Укази.

Повний виклад журналів засідання Священного Синоду  - на офіційному сайті УПЦ

Теги: засідання, неканонічні церковні структури, Священний Синод