Помісний Собор УПЦ КП затвердить нову редакцію статуту про управління і розгляне питання канонізації київського князя Оскольда26 червня Архієрейський Собор УПЦ Київського Патріархату затвердив проекти програми роботи та порядку денного Помісного Собору Церкви, що відбудеться 27 червня. Серед головних рішень Архієрейського Собору – ухвалення змін і доповнень до Статуту про управління УПЦ КП. Також, за попередніми даними, на  Помісний Собор виноситься питання канонізації першого київського князя- християнина Оскольда-Миколая, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП і власні джерела.

26 червня у Синодальній залі Київської Патріархії під головуванням Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета та за участі усього єпископату відбулося засідання Архієрейського Собору УПЦ Київського Патріархату. Собор постановив ухвалити запропоновані Патріархом Філаретом зміни і доповнення до Статуту про управління УПЦ КП з викладенням його у новій редакції. Відповідно Архієрейський Собор передав остаточне ухвалення зімн і доповнень до Статуту про управління Церкви (нова редакція) Помісному Собору УПЦ КП, який відбудеться 27 червня.

Іншими рішеннями Собору єпископів УПЦ КП стали затвердження рішень і постанов Священного Синоду за міжсоборний період і підтримка пропозицій стосовно порядку денного, програми, регламенту засідань Помісного Собору та внесення їх на затвердження Помісним Собором.

Помісний Собор УПЦ КП затвердить нову редакцію статуту про управління і розгляне питання канонізації київського князя ОскольдаЯк стало відомо редакції порталу "Релігія в Україні" з авторитетних джерел в УПЦ КП, серед таких пропозицій -- винесення на Помісний Собор питання про канонізацію першого київського християнського князя Оскольда-Миколая, як такого, що проклав шлях до остаточної християнізації Київської Русі в 988 році рівноапостольним князем Володимиром Великим.

Відомо, що пам’ять першого київського християнського князя-мученика Оскольда-Миколая в давнину мала певну традицію церковного вшанування. Зокрема, Іоакимів літопис, оповідаючи про віроломне вбивство в 882 р. князя Оскольда язичником Олегом, іменує першого києворуського православного правителя «блаженним». Це, зокрема, засвідчує, що з найдавніших часів князя Оскольда вшановували як подвиджника і мученика. Також деякі літописні джерела і загалом київська традиція церковно-народних передань про Оскольдову могилу і найдавнішу Микільську церкву на ній зберегла стійку пам’ять про похованого тут князя Оскольда як про християнина, який загинув від рук язичників. 

Після революції 1917 р. традиція церковного вшанування першого київського православного князя-мученика Оскольда-Миколая була втрачена (так само, як і князя Ярослава Мудрого). Проте в наш час ця традиція поступово почала відроджуватися. Так, 15 липня 2010 р. на свято Ризопокладання з нагоди 1150-річчя початку християнізації Русі Синодальним видавничим відділом УПЦ Помісний Собор УПЦ КП затвердить нову редакцію статуту про управління і розгляне питання канонізації київського князя Оскольда(МП) та «Товариством пам’яті князя Оскольда» було презентовано видану видавництвом «Дух і Літера» книгу Сергія Шумило «Князь Оскольд і християнізація Русі». В багатьох православних храмах Києва з нагоди 1150-річчя першого Оскольдового Хрещення Русі були відслужені подячні молебні Богородиці. З нагоди цього ювілею за участі УПЦ (МП) було проведено низку заходів, зокрема міжнародні наукові конференції у Чернігові та Києві, наукові читання в Ужгородській богословській академії УПЦ. За результатами цих обговорень Вчена рада згаданої академії звернулась до Священного Синоду УПЦ з ініціативою про відзначення у 2012 р. 1150-річчя заснування першої Київської митрополії за часів князя Оскольда, а також звернулась до Комісі з питань канонізації УПЦ про канонізацію князя Оскольда-Миколая як першого київського князя-християнина і мученика за віру.

28 червня 2011 р. під головуванням митрополита Володимира Синод УПЦ ухвалив проведення у 2012 р. в Києві урочистих заходів з нагоди відзначення 1150-річчя заснування Київської митрополії та першого «Оскольдового» Хрещення Русі.


Слідом за цим і Синод УПЦ Київського Патріархату рішенням від 13 грудня 2011 р. ухвалив постанову про відзначення у 2012 році 1150-річчя заснування Київської митрополії за часів першого Оскольдового хрещення Русі.


Відповідно до рішень обох Синодів найбільших Українських Православних Церков у 2012 р. у Києві було проведено низку міжнародних науково-богословських конференцій, в яких брали участь як науковці, так і представники УПЦ (МП) та УПЦ КП.

Теги: