Патріарх Варфоломій: «Обов’язок Вселенського Патріархату і всього православ’я – відновити єдність православного українського народу»Вселенський Патріарх Варфоломій 18 травня в інтерв'ю DW застеріг від подальшого розширення конфлікту в Україні й знову виступив за "відновлення єдності православного українського народу", повідомляє "Релігія в Україні".

Константинопольський Патріарх Варфоломій назвав ідею об'єднання українських православних Церков і надалі актуальною. Він згадав про спроби ініціювати зближення православних Церков в Україні під час свого візиту до Києва за часів президентства Віктора Ющенка, які, як відомо, не мали великого успіху. "Але ми не кидаємо цю справу. Це обов’язок Вселенського Патріархату і всього православ’я - відновити єдність православного українського народу", -- заявив глава Вселенського Патріархату, підкреслюючи таким чином, що подолання розколу в Україні -- це справа не лише Москви.

У відповіді на запитання DW щодо позиції Вселенського Патріарха в українській кризі, Варфоломій наголосив на її політичній площині: "В Україні ми переживаємо конфлікт між Заходом і Сходом, якщо сказати спрощено. ЄС і США з одного боку і Російська Федерація - з іншого. Це питання політичного впливу. На жаль, ми тут не можемо багато зробити. Я хочу, аби перевагу взяли логічне мислення й розсудливість, аби уникнути розширення конфлікту, який є великою небезпекою для України, Європи і всього людства".

Патріарх нагадав про існування в українському православ’ї трьох домінуючих конфесій, "з яких лише одна церква є канонічною". Водночас Варфоломій підкреслив, що конфесійне розділення не заважає уявленню про всіх українців для Вселенського Патріархату як про "наших православних братів і сестер".

Крім того, стало відомо, що ситуація в Україні стане однією з тем під час зустрічі Папи Римського та Вселенського Патріарха в кінці травня в Єрусалимі, розповів глава Константинопольської Патріархії в інтерв'ю CNS, про що повідомило Радіо Ватикану 13 травня.

Спільне «святе паломництво» глав Церков Патріарх Варфоломій вважає символом християнської єдності, передає Рortal-credo.ru.

Розмова торкнеться критичної ситуації в Україні, зазначив Патріарх Варфоломій. Той, хто хоче розділити український народ по лінії Греко -Католицької та Православної Церков, недооцінює «прославлене християнське минуле» цієї країни, підкреслив глава Константинопольської Патріархії.

Теги: