Митрополити УПЦ відкликали підписи під Рівненським меморандумом (ОНОВЛЕНО)Митрополит Рівненський і Острозький Варфоломій (Ващук) оприлюднив на сайті своєї єпархії заяву, в котрій заявив, що під впливом духовенства і віруючих УПЦ (МП), а також у зв’язку з "новими спробами захопити храми" прихильниками УПЦ КП, змінив свою думку щодо подальшої доцільності свого підпису під Рівненським меморандумом про єдину помісну Церкву в Україні. Слідом за ним свій підпис відкликав також другий єпископ УПЦ -- митрополит Сарненський і Поліський Анатолій (Гладкий), повідомляє "Релігія в Україні".

"Всечесні отці, браття і сестри, -- звернувся до пастви архієрей. -- 13 листопада представники деяких християнських конфесій Рівненської області підписали так званий Меморандум, один із пунктів якого мав принести у майбутньому до мирного врегулювання релігійних конфліктів. Щиро надіючись, що захоплення православних храмів більше не буде, а всі релігійні конфлікти у майбутньому будуть вирішуватись мирно і справедливо, я, як Керуючий Рівненською єпархією Української Православної Церкви, підписав Меморандум. Ознайомившись з ним, багато представників духовенства і простих віруючих єпархії сприйняли підписаний Меморандум як зраду Православної віри. Почались різного роду кривотолки, що ведуть в єпархії до церковної нестабільності. Крім того, прихильники УПЦ КП, грубо порушують пункт №4 Меморандуму, в якому мова йде про припинення захоплень православних храмів, через три дні підписання Меморандуму, а саме 15 листопада, зробили нові спроби захопити храми в селах Птича Дубенського району та Бадівка Острозького району. Провокації з боку УПЦ КП не припиняються. Виходячи з вищевказаного я відкликаю свій підпис під Меморандумом, як документом, який не приніс миру і стабільності для православних віруючих Рівненщини. Всю вину за його порушення повністю покладаю на прихильників УПЦ КП. Від нині Меморандум для духовенства і віруючих Рівненської Єпархії Української Православної Церкви цілком втрачає свою юридичну силу. Закликаю православних віруючих зберігаючи мир і церковну стабільність, підносити свої молитви за нашу Православну Церкву, за нашу Батьківщину і за всіх нас. Милосердний Господь, Бог любові і миру, нехай завжди перебуває з усіма Вами".


З огляду на вчинок митрополита Варфоломія свій підпис відкликав також другий єпископ УПЦ -- митрополит Сарненський і Поліський Анатолій (Гладкий). "Ознайомившись з заявою керуючого Рівненсько-Острозькою єпархією Української Православної Церкви високопреосвященнішого Варфоломія, митрополита Рівненського і Острозького, щодо порушень пунктів Меморандуму представниками Київського Патріархату, котрий був прийнятий керівниками релігійних організацій Рівненщини для мирного врегулювання конфліктів та наведеними фактами правопорушень, розділяю занепокоєння та волевиявлення митрополита Варфоломія. Проявляючи братську солідарність – відкликаю свій підпис під Меморандумом", -- говориться у заяві Сарненського митрополита, яка надрукована 19 листопада на офіційному сайті єпархії.

Напередодні цих подій УПЦ КП заявила про тиск глави УПЦ (МП) митрополита Онуфрія і Московської Патріархії на митрополитів, що підписали Рівненський меморандум.

Фото unian.net

Теги: