Всеукраїнська Рада церков ініціює через депутата звільнення релігійних організацій від податку на нерухомістьНародний депутат Павло Унгурян, голова Міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність і здоров’я України», підготував та зареєстрував 24 лютого 2015 р. проект Закону України  №2226 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій)", повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на  прес-службу Міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність та здоров’я України».

З 1 січня 2015 року набрали чинності зміни до Податкового кодексу України, яким запроваджено податок на нерухоме майно для релігійних організацій. Місцевим радам надана можливість встановити пільги з податку, що сплачується на відповідній території з об'єктів житлової та/або нежитлової нерухомості, що перебувають у власності релігійних організацій України.

У зв'язку з цим Всеукраїнська Рада Церков висловила свої застереження та переконання, що такий підхід не полегшує становище релігійних організацій, оскільки такі пільги можуть бути не встановлені або будуть нерівними чи неефективними, що не узгоджується із вимогами статті 24 Конституції України в частині виникнення будь-яких привілеїв чи обмежень за ознаками релігійних переконань.

Враховуючи дані перестороги, Всеукраїнська Рада церков і релігійних організацій звернулася з проханням законодавчого врегулювання даного питання до Павла Унгуряна, депутата Верховної Ради України, голови Міжфракційного депутатського об’єднання «За духовність, моральність і здоров’я України».

Крім іншого ВРЦіРО підкреслила, що об'єкти нежитлової нерухомості, які використовуються малим та середнім бізнесом в малих архітектурних формах та на ринках, а також будівлі промисловості звільнені від податків, а от релігійні організації, які є неприбутковими, зобов’язані сплачувати податок на нерухоме майно, власниками котрого вони є відповідно до запроваджених податкових змін. Таким чином, законодавцем визначені більш жорсткі умови оподаткування нерухомого майна для релігійних організацій, аніж для бізнесу.

У відповідь на звернення церков П.Унгурян підготував та зареєстрував 24.02.2015 р. Проект Закону України  №2226 “Про внесення змін до Податкового кодексу України (щодо звільнення від оподаткування нерухомості релігійних організацій)".

«Метою законопроекту є внесення змін до Податкового кодексу України з метою звільнення релігійних організацій від податку на нерухомість, який фактично є непрямим оподаткуванням пожертвувань церков і релігійних організацій, за рахунок яких було придбане або побудоване зазначене майно. Ми ініціюємо зміни до податкового законодавства, доповнивши його новим положенням щодо звільнення від оподаткування житлової та нежитлової нерухомості, яка перебуває у власності релігійних організацій України, статути (положення) яких зареєстровано у встановленому законом порядку та використовуються виключно для забезпечення їх статутної діяльності», - роз'яснив зміст законопроекту депутат Верховної Ради України Павло Унгурян.

Фото profngz.com.ua

Теги: