Послідовників УПГКЦ звинувачують у тому, що вони — члени деструктивної секти, а самій організації приписують покровителів із Кремля. Керівники цієї структури поширювали заклики сепаратистського змісту, підбурювали до релігійної нетерпимості до інших конфесій, повідомляє УНН. У соціальних мережах «догналітам» закидають насаджування проросійських ідей. Нещодавно глава «групи Догнала» приєднався до «Республіці Новоросія» і вимагав покарати керівництво УГКЦ.


УПГКЦ залишається незареєстрованою та офіційно невизнаною релігійною організацією. У Львові її знають по кількох гучних акціях та заявах, де вірні УПГКЦ виступали проти ювенальної юстиції, нетрадиційної сексуальної орієнтації, висловлювали підтримку владі Януковича у вступі до Митного союзу, протестували проти руху України до ЄС та проти видобутку сланцевого газу на Львівщині. Ця Лідерів УПГКЦ – «догналітів» – вислали з країниорганізація на Львівщині більш відома як «підгорецькі отці» (населений пункт Підгірці вважається центром організації, адже там розташовується їхня перша каплиця) або ж «догналіти» (за іменем засновника — Антоніна Догнала).

У Львові експерти та громадські активісти організовували «круглі столи», де обговорювали проблему «догналітів», є люди, котрi вивчали незареєстровану організацію, яку на Захiднiй Українi вже встигли охрестити «чорним братством». Наразі відомо, що п’ятеро лідерів УПГКЦ — іноземні громадяни, які колись були служителями римо-католицької церкви у Празі, де їх і назвали групою Догнала. Єпископ офіційно заборонив їм провадити там якусь релігійну діяльність і вислав із Праги. Через деякий час вони потрапили в лоно Греко-Католицької Церкви в Україні. Потім до них долучилися ще черниці-василіянки. УПГКЦ піддала анафемі та прокляттям провідних релігійних лідерів України, останніх трьох Римських пап і навіть Патріарха Кирила з паствою. За кілька років діяльності в Україні членів УПГКЦ самих відлучили від традиційної церкви — і у Львові, й у Ватикані.

У березні 2014 року Львівська обласна рада офіційно звернулася до Генпрокуратури, МВС та СБУ з проханням перевірити діяльність організації та заборонити її на території України. Інформацію про обшуки та затримання громадськостi повідомили самі «догналіти».

Правоохоронці провели обшуки за місцями зібрань прихильників цієї організації. У спеціально обладнаній схованці виявлено підроблену печатку УГКЦ та “флешки” із матеріалами щодо діяльності незареєстрованої структури. Проти затриманих у селищі Брюховичі під Львовом двох лідерів незареєстрованої релігійної організації «Українська Правовірна Греко-Католицька Церква» відкрито кримінальне провадження за попередньою кваліфікацією – самоправство (ст. 356 КК України).  

Стосовно трьох затриманих громадян Словаччини складено адміністративні протоколи, їх видворено з держави та ухвалено рішення про заборону їм у подальшому в’їзду в Україну.

Ще двох іноземців, у яких були відсутні паспорти, затримано в адміністративному порядку для встановлення їхніх осіб і видворення з України.

Теги: