Церковні ієрархи вшанували пам’ять жертв Голодомору28 листопада в Києві, в Національному музеї «Меморіал пам’яті жертв Голодомору в Україні», відбулася церемонія вшанування пам’яті невинно убієнних голодом українців у 1932-1933 роках, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

В церемонії взяли участь глави та офіційні представники Церков і релігійних організацій, Президент України Петро Порошенко з дружиною, глава Уряду Арсеній Яценюк, урядовці, представники дипломатичного корпусу, представники громадськості, свідки Голодомору-геноциду 1932-1933 років.

У парк біля Меморіалу прийшло багато людей. Присутні тримали в руках державні прапори, свічки з траурними стрічками.

Предстоятелі українських Церков спільно відслужили Панахиду за померлими від голоду 1932-1933 років, по закінченню якої виступив очевидець Голодомору-геноциду 1932-1933 років в Україні Микола Онищенко.

Церковні ієрархи вшанували пам’ять жертв Голодомору«Люди, це все було, я все це бачив… Я чув крики дітей. Це було страшно. У людей відбирали хліб. А хліб – це було життя. Люди вмирали. Їх вбивав радянський режим. Ми маємо пам’ятати горе нашого народу. Вічна пам’ять загиблим. Вони нас єднають. Ми вас будемо пам’ятати і будемо берегти Україну», - повідав пан Микола.

Після виступу Президента була оголошена загальнонаціональна хвилина мовчання, по закінченні якої розпочалася всеукраїнська акція «Запали свічку!».

УПЦ (МП) окремо вшанувала пам’ять жертв голодоморів: 27 листопада, напередодні Дня пам’яті жертв голодоморів в Україні, вікарій Київської митрополії, єпископ Бородянський Варсонофій (Столяр) разом з духовенством служив заупокійну літію на території Національного музею «Меморіал пам’яті жертв голодоморів в Україні».

Теги: