Папа Франциск і Патріарх Кирил зустрінуться, попри «проблему» греко-католиків5 лютого оприлюднено спільне комюніке Апостольської столиці та Московського Патріархату, в якому підтверджується офіційна зустріч Папи Римського і Предстоятеля РПЦ 12 лютого у Гавані (Куба), яка завершиться підписанням спільної декларації, повідомляє "Релігія в Україні".

В інформації офіційного Радіо Ватикану говориться:

"Святий Престол та Московський Патріархат з радістю повідомляють, що завдячуючи Божій благодаті, Його Святість Папа Франциск та Його Святість Кирило, Патріарх Московський та всієї Русі, зустрінуться 12 лютого цього року. Зустріч відбудеться на Кубі, де Папа зупиниться на шляху до Мексики, і де Патріарх перебуватиме зі своїм офіційним візитом. Зустріч включатиме особисту розмову в міжнародному аеропорту Хосе Марті в Гавані та завершиться підписанням спільної декларації.

Ця зустріч Глав Католицької та Російської Православної Церков, яка готувалася протягом тривалого часу, буде першою в історії та позначить важливий етап у стосунках між двома Церквами. Святий Престол та Московський Патріархат висловлюють побажання, що вона також стане знаком надії для всіх людей доброї волі та запрошують всіх християн палко молитися за те, щоб Бог поблагословив цю зустріч і вона принесла добрі плоди".

Голова Відділу зовнішніх церковних зв'язків Московського Патріархату (ВЗЦЗ МП) митрополит Волоколамський Іларіон (Алфєєв) у коментарі зазначає, що "тема гонінь на християн стане на цій зустрічі центральної".

Папа Франциск і Патріарх Кирил зустрінуться, попри «проблему» греко-католиківПатріарх і понтифік, сказав він, обговорять питання двосторонніх відносин і міжнародної політики. "Ця зустріч стане першою в історії і ознаменує важливий етап у відносинах між двома Церквами. Московський патріархат і Святий престол бажають, щоб ця зустріч стала знаком надії для всіх людей доброї волі, і спонукають християн до гарячої молитви про те, щоб майбутня зустріч принесла добрі плоди ", — зазначив глава ВЗЦЗ МП, якого цитує Newsru.com.

Митрополит Іларіон заявив, що у відносинах двох Церков не знята проблема дій греко-католиків на Україні, зокрема "розгром уніатами трьох єпархій Московського патріархату в Західній Україні, перенесення центру Української греко-католицької церкви зі Львова до Києва, наполегливе бажання цієї Церкви привласнити собі статус патріархату, поширення місії УГКЦ на традиційно православні землі Східної і Південної України, підтримка уніатами розкольників ".

Однак "у нинішній трагічної ситуації необхідно відкласти в сторону внутрішній опір і об'єднати зусилля для порятунку християнства в тих регіонах, де воно піддається жорстоким гонінням", заявив архієрей, вказуючи на ситуацію, яка складається "на Близькому Сході, в Північній і Центральній Африці і в деяких інших регіонах, де екстремістами здійснюється справжній геноцид християнського населення".

Він розповів, що патріарх не хотів, щоб зустріч відбулася в Європі, "оскільки саме з Європою пов'язана важка історія поділів і конфліктів між християнами".

Фото ansa.it, mospat.ru

Теги: