У рамках офіційного візиту до Турецької Республіки Президент України Петро Порошенко зустрівся 10 березня з Вселенським Патріархом та архієпископом Константинополя Варфоломієм І, повідомляє директор Міжнародного інституту афонської спадщини Сергій Шумило порталу "Релігія в Україні"
Зустріч відбулася у Тронній залі Вселенського Патріархату у Стамбулі. Главу держави супроводжувала його дружина Марина Порошенко та офіційна делегація.

Як повідомляє прес-служба глави держави, під час зустрічі було обговорено можливість створення єдиної помісної Православної Церкви в Україні.

Під час розмови Патріарх Варфоломій вкотре наголосив, що саме «Церква Константинополя є материнською Церквою Української нації. Ми відчуваємо духовний зв'язок між Константинопольською Церквою та Україною», — сказав він.

Патріарх також наголосив на важливості візиту Президента для взаємних відносин і висловився за мир і єдність в Україні: «Це наш обов’язок тут, у Вселенському Патріархаті, весь час молитися за мир і єдність в Україні».

У свою чергу Петро Порошенко висловив вдячність за «величезну допомогу, яку Український народ отримує від Вселенського Патріарха Варфоломія І».

«Я дуже вдячний Патріарху за постійну турботу, постійну молитву про Україну, її процвітання, про мир на українській землі, за постійну допомогу, яку Мати-Церква надає Україні», — сказав глава держави під час брифінгу для преси за підсумками зустрічі.

«Безумовно, ми говорили про майбутнє України, про мир, про єдину Помісну Православну Церкву, якої прагне і чекає Український народ», — наголосив Петро Порошенко.

«Ми впевнені в тому, що молитви Церкви Бог почує. Ми впевнені, що прийде мир на Українську землю, прийде спокій, прийде процвітання. І я дуже вдячний Його Святості Патріарху Варфоломію І за дуже важливий для нас діалог стосовно майбутнього України», — сказав Петро Порошенко.

Серед можливих шляхів відновлення стосунків України з Константинопольською Церквою-матір’ю не виключена можливість відкриття Подвір’я (представництва) Константинопольського Патріархату в Україні.

Як повідомив Генеральний консул України в Стамбулі Василь Боднар, окрім офіційної зустрічі в Патріархії, відбулася перша в історії зустріч глави української держави з українською православною громадою в Стамбулі за участі Вселенського Патріарха Варфоломія. Президент та Патріарх змогли наживо поспілкуватись з українцями Стамбулу.

Нещодавно українській православній громаді Стамбула з благословення Вселенського Патріарха Константинопольського Варфоломія І передано стародавній Свято-Миколаївський собор у Стамбулі (Константинополі), де відтепер богослужіння здійснюються українською мовою. Зокрема, 21 лютого 2016 року єпископами та духовенством УПЦ Константинопольського Патріархату тут було молитовно «вшанувано пам'ять героїв Небесної сотні та героїв, загиблих за волю України у війні з російським агресором». Фото president.gov.ua

Теги: