Глава УГКЦ: «Папа Франциск чітко повторює, що Україна є частиною Європи і українці гинуть за європейські цінності»Глава УГКЦ Верховний архієпископ Святослав в інтерв’ю Католицькій інформаційній агенції заявив, що "Папа апелює до Європи та світу, щоб не забувати про цю "замовчувану" війну" в Україні, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Глава УГКЦ нагадав, що збір коштів 24 квітня в церквах Європи і акція допомоги буде відповіддю на заклик Папи і проходитиме під гаслом: "Вони страждають, ми можемо допомогти їм, ми мусимо зробити це". Верховний архієпископ також відзначив ініціативу партнерства польських і українських парафій.

Святослав підкреслив, що в Україні є найбільша гуманітарна катастрофа в Європі після Другої світової війни. "Наш континент, який представляє цивілізацію життя, і, як спільнота християнської ідентичності, повинен не тільки знати про ситуацію в Україні, а і як діяти. Також важливо, що Папа Франциск чітко повторює, що Україна є частиною Європи і українці гинуть за європейські цінності, які базуються на християнських основах», – сказав глава УГКЦ.

Говорячи про допомогу, зокрема з боку Польщі, Святослав зазначив, що нещодавно написав листа голові Єпископської Конференції Польщі архієпископу Станіславові Гондецькому, в якому нагадав про гарну ініціативу партнерства польських і українських парафій. "Приймаючи ідею партнерства, – вважає Предстоятель, – ще краще відповімо на заклик Папи. Співпрацюймо як сусіди і будуймо мир, ідімо далі й глибше на шляху польсько-українського примирення. Бо ніщо так не зближує людей, як особисті зустрічі та зв'язки на рівні парафій. Ми повинні зустрічатися і допомагати не тільки тоді, коли хтось страждає, і не тільки тоді, коли хтось нам наказує, а просто керуючись християнським сумлінням".

За його словами, єпископи, які входять до контактної групи Конференції єпископату Польщі з представниками УГКЦ в Україні, патронують і підтримують цю ініціативу.

Крім того, глава УГКЦ сказав в ефірі телеканалу «112 Україна», що "християнськими цінностями є ті, які побудували Європу, і ті, на яких сьогодні будується нова Україна".

"Для мене справжні європейські цінності – це християнські цінності. Європейська цивілізація зародилася навколо катедральних соборів, монастирів. Звідти пішла, я б сказав, нова сила, яка зародила європейську цивілізацію. Коли хтось сьогодні хоче розрізнити або відокремити поняття "європейські цінності" від поняття "християнські цінності", то робить це на шкоду собі і Європі. Ми, як християни, сповідуємо християнські цінності, бо переконані, що вони є справжніми цінностями Європи", – зазначив Предстоятель Церкви.

Він нагадав Майдан, де, за його словами, проявлялися християнські коріння українського народу, які полягали насамперед у повазі до ближнього. "Ми говоримо про Майдан як Революцію гідності. Усвідомлення власної гідності як образу Божого є вже революцією для сучасної людини", – зазначив він.

Теги: