Архієрейський Собор УПЦ КП очікує від Константинополя визнання української автокефалії13 травня Архієрейський Собор УПЦ Київського Патріархату, що зібрався у Софії Київській з нагоди 50-річчя служіння Патріарха Філарета на Київській кафедрі, вніс деякі зміни до Статуту про управління УПЦ КП, виступив із заявою щодо шляхів подолання церковного розділення та направив до Вселенського Патріархату звернення про визнання автокефалії Помісної Української Церкви, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Собор під головуванням Патріарха Філарета схвалити діяльність глави УПЦ КП і Священного Синоду цієї Церкви та затвердив рішення і постанови Синоду за міжсоборний період.

Також Собор вніс до Статуту про управління Української Православної Церкви Київського Патріархату деякі зміни та доповнення.

Зокрема, затверджено, що Синод складається з голови – Патріарха Київського і всієї Руси-України (Місцеблюстителя), восьми постійних членів і трьох тимчасових членів – єпархіальних архиєреїв. Постійними членами Синоду за посадою є Патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський, митрополит Львівський і Сокальський, керуючий справами Київської Патріархії, архиєрей – секретар Священного Синоду.

Таким чином, владика Агапіт, архієпископ Вишгородський, керуючий справами Київської Патріархії, став постійним членом Священного Синоду за посадою.

Також постановлено, що Вищу Церковну Раду УПЦ КП складають Патріарх (голова), постійні члени Священного Синоду, керівники синодальних установ – за посадою; члени Ради з числа духовенства і мирян – за обранням Архієрейським Собором.

На пропозицію Патріарха Філарета на Соборі обрано членами Вищої Церковної Ради:
– протоієрея Михайла Марусяка, клірика Івано-Франківської єпархії;
– протоієрея Петра Ландвитовича, клірика м. Києва;
– Бондаренка Володимира Дмитровича;
– Григорович Лілію Степанівну;
– Гудиму Олександра Васильовича;
– Драча Івана Федоровича;
– Кириленка В’ячеслава Анатолійовича;
– Мовчана Павла Михайловича;
– Поровського Миколу Івановича;
– Степовика Дмитра Власовича.

Архієрейський Собор УПЦ КП очікує від Константинополя визнання української автокефаліїКрім того, Собор ухвалив заяву «Про деякі питання канонічного положення Київського Патріархату та шляхи подолання церковного розділення» та направив до Вселенського Патріарха Варфоломія та Священного Синоду Константинопольського Патріархату звернення щодо визнання автокефалії Помісної Української Церкви.

У заяві щодо канонічного положення УПЦ КП і шляхів подолання розділення Собор ратує за "неухильне слідування канонам, історичним традиціям та прецедентам" з метою "привести процес церковного об’єднання до успішного завершення" в Україні. Зокрема, пригадується, що протягом семи століть Православна Церква в Україні існувала як Митрополія Константинопольського Патріархату, поки не була "незаконно анексована" з боку Московського Патріархату.

У заяві викладаються церковні правила та історичні обставини, пов’язані з набуттям автокефалії, після чого робиться висновок: "Таким шляхом, як Київський Патріархат, пройшли майже всі Помісні Церкви, окрім древніх Східних Патріархатів, автокефалія яких також склалася історично і лише була згодом підтверджена Вселенськими Соборами".

Серед іншого зазначається, що внаслідок Харківського собору 1992 року "від єдності Православної Церкви в Україні відпала частина, яка іменує себе «Українською Православною Церквою»", тобто УПЦ (Московського Патріархату", а згодом "від єдності Православної Церкви в Україні у 1992-93 рр. відпала частина архієреїв, кліриків та мирян, які створили самочинне зібрання, привласнивши собі назву «Українська Автокефальна Православна Церква».

Таким чином, на думку Собору УПЦ КП, в Україні "зараз діє одна справді Українська Православна Церква – нею є Київський Патріархат, – яка є канонічною та історичною наступницею давньої православної Київської Митрополії Константинопольського Патріархату".

Відтак учасники Собору УПЦ КП закликають "архієреїв, кліриків та мирян, які належать до обох згаданих вище спільнот, до відновлення церковної єдності з Київським Патріархатом... під омофором єдиного канонічно обраного Предстоятеля – Патріарха Київського і всієї Руси-України Філарета".

Наголошується, що "Київський Патріархат визнає лише Константинопольський Патріархат своєю Церквою-Матір’ю та від неї очікує визнання історично доконаного і канонічно обумовленого факту автокефалії УПЦ". Однак, продовжують учасники Собору, "враховуючи всі обставини, наша Церква готова, якщо це буде потрібно, на певний час відкласти прохання про визнання свого достоїнства Патріархату, зберігаючи це найменування у власних межах і для внутрішнього вжитку".

У зв’язку з посиленням репресій та утисків, чинених окупаційною владою в Криму, від імені Київського Патріархату архієреї висловили підтримку "братньому кримськотатарському народу, українській громаді та іншим переслідуваним жителям Криму в їхній боротьбі за свої права та у протистоянні беззаконним діям російської влади".

Фото Facebook

Теги: