Митрополит УПЦ благословив російський окупаційний флот, назвавши його «нашим»31 липня у Севастополі відбулося святкування Дня Військово-морського флоту Росії, почесним гостем якого став правлячий архієрей Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ (МП) митрополит Сімферопольський і Кримський Лазар (Швець), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт єпархії.

Митрополит Лазар був у супроводі благочинного Севастопольського округу протоієрея Сергія Халюти, керівника військового відділу єпархії протоієрея Димитрія Кроткова та помічника командувача Чорноморського флоту з праці з віруючими військовослужбовцями протоієрея Олександра Бондаренка. Також почесними гостями заходу стали "голова Республіки Крим" Сергій Аксьонов та "в. о. губернатора Севастополя" Дмитро Овсянников.

Разом з командувачем російських військ Південного округу генерал-полковником Олександром Дворниковим та командувачем Чорноморського флоту РФ Олександром Вітком митрополит Лазар на борту адміральського катера здійснив об'їзд кораблів російського флоту, благословляючи їх правицею апостола Андрія Первозваного. Ця реліквія, що зберігається у Богоявленському соборі Москви, була доправлена до Севастополя за благословенням Патріарха РПЦ Кирила спеціально до Дня Військово-Морського флоту Росії.

"Сьогодні унікальний день – за благословенням Святішого патріарха Кирила до міста Севастополя принесено найбільшу святиню православ'я – правицю святого апостола Андрія Первозваного, який посіяв на цій благословенній землі Криму зерна віри 2000 ркоів тому. Сьогодні він фізично, своїми мощами повернувся до місць своєї проповіді – Херсонесу, Криму. І сьогодні всі кораблі Чорноморського флоту благословлені тією правицею, що насадила осяйну віру Христову в нашому російському світі (рос. "в нашем русском мире"). Більше ніж 300 років наш славетний флот здобуває перемоги під Андріївським прапором", — сказав митрополит Лазар.

Також правлячий архієрей Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ (МП) взяв участь у церемонії покладання квітів до Меморіалу захисникам Севастополя 1941-1942 рр. на площі імені адмірала Павла Нахімова разом з "в.о. губернатора Севастополя" Дмитром Овсянниковим, "в.о. голови Законодавчого Зібрання Севастополя" Катериною Алтабаєвою, командувачем Чорноморського флоту РФ адміралом Олександром Вітком, представниками ветеранських та громадських організацій.

"Духовна опіка над вояками — один з важливих напрямків служіння духівництва. За благословенням митрополита Сімферопольського і Кримського Лазара священики Севастопольського благочиння постійно здійснюють духовну опіку над вояками, що несуть службу у військових частинах і на кораблях Чорноморського флоту Російської Федерації", — зазначається на сайті Сімферопольської і Кримської єпархії УПЦ (МП).

Нагадаємо, що в 2014 році Російська Федерація, всупереч резолюціям ООН, Ради Європи та Євросоюзу, анексувала Кримський півострів, використовуючи, зокрема, Чорноморський флот РФ. Парламент України визнав Крим тимчасово окупованою територією.

Теги: