Патріарх Філарет розповів, яким він бачить механізм здобуття автокефаліїГлава УПЦ КП Патріарх Філарет в інтерв’ю сайту Velychlviv.com розповів, яким він бачить механізм здобуття автокефалії для української Церкви, повідомляє "Релігія в Україні".

"Єдиний механізм – це отримання від Константинопольського Патріарха Томос про автокефалію Київського Патріархату, – заявив глава УПЦ КП. – Якщо б ми отримали цей документ, тоді постало б питання: в Україні є дві Православні Церкви; обидві визнані – і Московська Церква, і Київського Патріархату, але не може бути в Україні Церкви, яка має свій центр в країні агресора. Логічно вона не має права називатися українською Церквою. Ви можете існувати, користуватися правами православних Церков, але вважатися українською не можете. Тоді перед парафіями УПЦ постане питання ідентичності – російської чи української Церкви, треба буде заново проводити реєстрацію. Нещодавно Президент у залі Верховної Ради зазначив, що в Україні не буде державної Церкви, у всіх будуть рівні права. Але, коли перед парафіями постане питання вибору, яку назву обрати – українську чи російську, то відповідь – проста. Яку назву оберуть українці? Маю великий сумнів, що українці хотіли б належати до Російської Церкви".

На думку Патріарха Філарета, приєднання до української Церкви неминуче. "Зараз, наприклад, ви не хочете об’єднуватись, бо вона – неканонічна. А коли вона стане канонічною? То яка причина не бути у єдиній Помісній Православній Церкві? Тому відбудеться об’єднання, таким чином сформується єдина Помісна Православна Церква. Це не значить, що тут не буде Російської Церкви. Вона буде, бо ми знаємо, що в Україні є парафії і громадяни, які підтримують Росію. Але це буде порівняно невелика частина. А пануючою, підкреслюю – недержавною Церквою, буде Помісна Православна Церква, яка незалежна від Москви", – запевнив він.

Філарет вважає, що до "великої духовної сили", чинником якої стане утворення єдиної поміної православної Церкви, приєднаються й інші конфесії – греко- і римо-католики, протестанти...

"І тому зараз і наша Церква, і Президент, працюємо в одному напрямку – визнання Київського Патріархату як Автокефальної Української Церкви", – каже він.

"Друге питання – прийняття закону щодо Церкви, яка має свій центр в країні агресора, і не має права називатись українською. І оце реальний шлях до утворення єдиної Помісної Церкви. Я не говорю про УАПЦ. Автокефальна Церква приєднається, якщо будуть приєднуватись парафії Московського Патріархату, тоді будуть перереєстровуватись всі православні парафії", – вважає Філарет.

Він також прокоментував участь Предстоятеля Чорногорської Православної Церкви у хресній ході УПЦ КП в Києві у липні цього року. "Нічого особливого ми не обговорювали. Ми спільно молились, мали Богослужіння. Наша Церква не є визнаною, їхня – також. І тому ми переживаємо одну і ту ж біду. Оскільки ми в однаковому становищі, тому ми із ними співслужимо, разом будемо домагатись автокефалії для своїх Церков. Але шлях до визнання – не через Москву, а Константинополь", – зазначив глава УПЦ КП.

"Звертались до Москви – нам відмовили, тепер ми звертаємось до Константинополя", – додав він і наголосив, що єдина помісна Церква в Україні майже наполовину «скоротить» Російську Церкву. Відтак "пишатись тим, що вони складають більшість у Православ’ї", не буде сенсу, а значить, це "призведе до миру у світовому православ’ї, бо між Москвою і Константинополем уже не буде боротьби... за вплив, за першість".

Теги: