За півроку до відзначення 150-річчя від дня народження єпископа Станиславівського, католицького блаженного мученика Григорія Хомишина його праця стала яблуком розбрату всередині Української Греко-Католицької Церкви. Історія із появою книги «Два царства» не сподобалася церковному керівництву, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на Кuryer-if.info.

Майже місяць тому при Люблінському Католицькому університеті побачила світ книжка, котра наробила чимало шуму і потягла за собою судову тяганину. Мова йде про «Два царства» єпископа Станиславівського Григорія Хомишина.

Виявляється, всередині Церкви колись точилися серйозні суперечки. Творча діяльність Григорія Хомишина була спрямована в основному на зближення з римо-католиками і носила більше прозахідний характер. Відомий владика тим, що він виступав за целібат для духовенства, зміну церковного календаря на григоріанський. Григорій Хомишин не сприймав того, що робив митрополит Андрей Шептицький. Про це він і вказав у писанні.

Церковна влада засумнівалася в оригінальності рукопису книжки «Два царства» владики Григорія Хомишина та ініціює суд проти отця Ігоря Пелехатого за сприяння у поширенні цієї книжки. Вже прийнято рішення усунути отця Ігоря Пелехатого - прихильника ідей владики Хомишина і розповсюджувача книги -  від виконання своїх обов’язків директора видавництва «Нова зоря».

Митрополит Володимир Війтишин каже про ситуацію навколо книжки єпископа Григорія: «Під час беатифікаційного процесу збиралися всі відомості про нього, що писав, де працював, свідчення. Серед документів про Григорія Хомишина був і перелік книг, якими ми можемо користуватися. Але книги «Два царства» там не було. До єпархії ніхто не звертався із пропозицією надрукувати цю книжку. Отець Ігор Пелехатий був задіяний у беатифікаційному процесі».

Те, що книжка побачила світ без благословення владики, спонукало церковну владу звинуватити видавців. «Ми не знаємо, чи автентична це книга, чи не вносить сумнівів у церковне життя», – наголосив ієрарх.

Отець Ігор Пелехатий розповідає: «13 вересня мені, в присутності Преосв. Митрополита Володимира Війтишина,  зачитали в канцелярії  його декрет про відкликання мене від обов’язків директора і головного редактора видавництва і газети «Нова Зоря» та започаткування «судового процесу» у зв’язку з виходом у світ книги Блаж. Свмч. Григорія Хомишина «Два Царства»... Трохи розуміючись у юриспруденції, я відмовився прийняти цей документ, тому що він носить, висловлюючись фаховою термінологією, всі ознаки «нікчемності», а з морально-етичної точки зору є ще й арогантним, тобто, таким, що містить риси закону сили, а не сили закону, і тому далі продовжую редагувати «Нову Зорю». Не тримаюся за крісло, хоч не почуваюся у жодній провині ні перед ким, бо нічого не порушив і нікого не образив. Тривожить інше, що в нашій Церкві щораз більше відчутний натиск тоталітаризму, нетерпимості до іншої точки зору, жага помсти і покарання за Правду».

Як запевняє отець Ігор, рукопис єпископа Григорія написаний від першої особи. Також були проведені відповідні графологічні дослідження. Інша справа, що його оприлюднили набагато пізніше від проголошення блаженним. За словами о. Ігоря, зараз у Польщі готується аналогічне видання польською мовою.

Теги: