«Голова Республіки Крим» Сергій Аксьонов провів зустріч з архієпископом Єзрасом (Нерсісяном), очільником Ново-Нахічеванської і Російської єпархії Вірменської Апостольської Церкви (ВАЦ) щодо спільних проектів. У ці ж дні опоненти голови Духовного управління мусульман Криму Еміралі Аблаєва викрили його листування з місцевими силовими органами щодо репресій проти конкуруючої організації "Хізб ут-Тахрір", повідомляє кореспондент порталу "Релігія в Україні".

Під час зустрічі з вірменським архієпископом С. Аксьонов висловив впевненість у плідній співпраці. «Вірменська громада Республіки Крим робить дуже великий внесок у громадське й політичне життя республіки, бере участь у всіх без винятку патріотичних проектах. Велика кількість меценатів з Вірменії готова сприяти у відновленні історичних для вірмен місць, які шанує вірменський народ. Зі свого боку максимально готовий до співпраці й максимального сприяння вам», – цитує Аксьонова 19 жовтня його сайт.


У свою чергу архієпископ Єзрас подякував керманичу анексованого Криму за прийом і повідомив, що, перебуваючи в Криму, відчуває дух православ'я, безкінечної любові до батьківщини, вітчизни, вірності й відданості цим цінностям.

«Дякую Господові Богові за надану можливість. Для мене велика честь зустрітися з вами на цій благодатній, священній землі нашої вітчизни. Хочу висловити глибоку вдячність за розуміння, підтримку за збереження священної спадщини, яку заповіли нам наші пращури. Наш святий обов'язок не тільки зберегти, а й розвивати, відроджувати всі ці цінності й стосунки. Російська Ново-Нахічеванська єпархія готова повністю внести свою лепту і активно включитись у відродження тих духовних і моральних цінностей, які є пріоритетом і в республіці, і взагалі в нашій вітчизні», – пояснив голова Російської єпархії ВАЦ.


Російсько-вірменська інформаційна агенція приїзд архієпископа Єзраса до Криму назвала «першим пастирським візитом після включення півострова до складу Росії» і повідомила, що він також провів зустріч з митрополитом Сімферопольським і Кримським УПЦ (МП) Лазарем.

Разом з тим наприкінці вересня 2016 року, під час архіпастирського візиту до Миколаєва, голова Української єпархії ВАЦ єпископ Маркос Оганесян говорив, що парафії Вірменської Церкви в Криму духовно підпорядковані Українській єпархії і мають складнощі, характерні для всіх українських релігійних організацій на окупованому півострові.

Російський архієпископ Вірменської Церкви хоче допомогти уряду анексованого Криму відроджувати мораль і духовність, а голова Духовного управління мусульман Криму просить силовиків покарати мусульман-конкурентівУ ці ж дні віце-президент Всесвітнього конгресу кримських татар Ленур Іслямов розмістив на своїй ФБ-сторінці скаргу голови Духовного управління мусульман анексованих Криму і Севастополя Еміралі Аблаєва, датованого 29 липня 2016 року і адресованого начальнику УФСБ РФ по Криму і Севастополю Віктору Палагину, главі російського МВС Криму Сергію Абісову і тодішньому прокурору захопленого регіону Наталії Поклонській, повідомляють Graniru.

У заяві говориться, що в 12 джамаатах (громадах) півострова частина віруючих самостійно, не підкоряючись духовному управлінню, вибрала собі імамів. 5 червня, під час святкування Ураза-байраму, прихильників Духовного управління там не допускали в мечеті. У 8 з 12 джамаатів, відзначав Аблаєв, переважають прихильники "Хізб ут-Тахрір", в інших чотирьох - прихильники течії хабашитів, що утворили особливий Таврійський муфтіят, який, як підкреслюється у заяві, незареєстрований органами РФ. Наводилися імена, а в ряді випадків - і мобільні телефони імамів.

Муфтій, посилаючись на Кримінальний кодекс РФ, просить владу анексованого Криму вжити відповідних заходів щодо представників "терористичних" організацій.

В інтерв'ю "5 каналу" адвокат Еміль Курбедінов, який захищає кількох фігурантів справ кримських мусульман, сказав: "Аблаєв через певний час після "референдуму" про "приєднання" Криму... заявив: муфтіят нікого не дасть образити, члени "Хізб ут-Тахрір" - мусульмани, і ми будемо їх захищати. Але пройшло буквально півроку, і Еміралі Аблаєв перефарбувався і вже забув про свої слова".

Теги: