26 жовтня Патріарх Філарет, глава УПЦ Київського Патріархату, виступив із заявою, в якій вчергове засудив гріх корупції — якщо "небезпеку для України, її державності та незалежності становить зовнішній ворог і агресор, то корупція є нашим головним внутрішнім ворогом, значно підступнішим і більш небезпечним", повідомляє "Релігія в Україні".

Глава УПЦ КП пригадав слова книги пророка Міхея, з яких видно, що неправда, корупція, підкуп - гріхи, які чинилися серед людей від давнього часу, і за Божим натхненням пророк викриває ці гріхи, вказуючи на них не лише своїм сучасникам, але всякому суспільству, де вони поширюються.

"На жаль, і українське суспільство не вільне від цього зла, - говориться у заяві. - Ледь не кожного дня можемо почути про викриття корупціонерів та хабарників. Хвороба корупції глибоко вкорінилася і багато зусиль потрібно, щоби побороти її. Але якщо не будемо робити цього - кожен на своєму місці та всі разом як народ - то гіркі плоди пожнемо. Бо якщо велику небезпеку для України, її державності та незалежності становить зовнішній ворог і агресор, то корупція є нашим головним внутрішнім ворогом, значно підступнішим і більш небезпечним".

Засуджуючи всі прояви корупції, у цьому зверненні особливо звертається увага на корупцію в судочинстві. "Вона є подвійним злом, адже продажний суддя не лише сам порушує закон - на додаток до цього він за винагороду виправдовує злочинців, неправду оголошує правдою, зло утверджує під іменем добра, захищає винного і карає невинного", - зазначає Філарет.

Серед тих, хто постраждав від корупції в українському судочинстві, він назвав і УПЦ КП: "Протягом останнього часу низка судів ухвалили явно неправосудні рішення, якими стають на перешкоді громадам вільно обирати, до якої конфесії належати. Судді змушують громади повертатися під владу конфесії, до якої вони не хочуть належати, відбирають у громад майно, перешкоджають їм молитися у власному храмі".

Такі випадки "набули систематичного характеру", підкреслює Філарет і зазначає: "І вже не раз ми чули, що за низкою таких рішень стоять величезні гроші - десятки, а то й сотні тисяч доларів".

Глава УПЦ КП закликає несправедливих суддів та тих, хто їх підкуповує, розкаятися і виправитися, а на всіх суддів і правоохоронців, які чесно і гідно виконують своє покликання, він закликає Боже благословення.

Теги: