Глава УГКЦ говорив з Папою Франциском про участь греко-католиків у роботі змішаної комісії з православно-католицького діалогу10 листопада Папа Франциск прийняв на приватній аудієнції Верховного архієпископа УГКЦ Святослава, який цими днями перебуває в Римі, беручи участь у пленарній асамблеї Папської ради сприяння єдності християн, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УГКЦ.

Як розповів глава УГКЦ після цієї зустрічі в інтерв’ю для "Радіо Ватикану", він, насамперед, представив Папі напрацювання Синоду УГКЦ, що відбувся на початку вересня, зокрема ті рішення і пропозиції, які стосуються компетенції єпископа Рима. Було звернено увагу на те, що головна тема цього Синоду – дияконія, тобто соціальне служіння, була співзвучною з ювілейним роком Божого милосердя.

Ще однією темою, порушеною під час зустрічі, була участь УГКЦ в роботі Міжнародної змішаної комісії богословського діалогу між Католицькою і Православними Церквами, яка нині розглядає питання синодальності й першості. Відзначено, що досвід синодальності УГКЦ може бути цікавим та корисним і для Веселенької Церкви. Підкреслено теж, що в екуменічному діалозі УГКЦ бажає не просто бути присутньою, але бути активним учасником.

Розповідаючи про те, як очолювана ним Церква свідчить Євангеліє в українському суспільстві, Святослав представив свій нещодавній візит до Краматорська Донецької області, те, як виглядає життя людей у так званій «сірій зоні» й участь УГКЦ у здійсненні ініціативи «Папа для України». У цьому контексті Папа Франциск поділився враженням від нещодавніх подорожей до південного Кавказу, що дали змогу побачити ситуації, схожі до тих, які сьогодні переживає Україна, що ці явища не є якимось ізольованим фактом.

За словами глави УГКЦ, Папа запевнив, що має Україну у своєму серці та молиться за всіх її мешканців, уділяючи своє апостольське благословення.

11 листопада, проповідуючи під час літургії при гробі святого священномученика Йосафата в базиліці святого Петра у Ватикані, глава УГКЦ зазначив, що сьогодні з самого нутра українців «лунає молитва і запит на Церковну єдність», але «ніхто сьогодні не знає, як можна це прагнення бути одним Божим стадом до кінця зреалізувати». Ісус же, нагадав Святослав, відповідає: церковна «єдність, найперше, будується на святості». «Тому ми дуже потребуємо сьогодні, – додав проповідник, – щоби кожен священнослужитель був образом і подобою Єдиного Доброго Пастиря Христа».

Слід зазначити, що у вересні цього року глава ВЗЦЗ РПЦ митрополит Іларіон (Алфеєв) переконував главу Папської ради з християнської єдності у «ворожому ставленні» УГКЦ до УПЦ і наполягав повернутися до обговорення теми унії в межах Змішаної комісії з православно-католицького діалогу.  Цю ж позицію він висловив у жовтні під час зустрічі з Апостольським нунцієм в РФ. 

Теги: