У Міносвіти вручили перші свідоцтва про державне визнання документів про вищу духовну освіту20 грудня у залі Колегії Міністерства освіти і науки України відбулася урочиста церемонія вручення перших свідоцтв про державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт МОН.


Починаючи з вересня 2016 р., ухвалено позитивні рішення щодо визнання 106 документів про вищу духовну освіту, 5 документів про присвоєння вчених звань, а також 9 дипломів про присудження наукових ступенів, виданих вищими духовними навчальними закладами.

"Я вважаю, що держава мала борг перед боголовською освітою, адже розібравшись у цьому питанні стає очевидним, що духовна освіта, якщо вона відповідає існуючим критеріям, цілком заслужено має визнаватися державою”, - зазначила міністр освіти і науки України Лілія Гриневич.

Вона також наголосила, що зараз Україна - єдина країна, у якій здійснюється державне визнання не лише дипломів, виданих після прийняття рішення про визнання, а й раніше виданих дипломів духовних навчальних закладів.

У Міносвіти вручили перші свідоцтва про державне визнання документів про вищу духовну освітуДля цього було створено 2 комісії - Комісію з державного визнання документів про вищу духовну освіту та Комісію з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання.

На розгляд Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту загалом надійшло 308 справ.

“Під час засідань нашої комісії ми мали можливість переконатися в тому, що вища духовна освіта в Україні проводить підготовку і дає рівень освіченості, що цілком відповідає високим вимогам, які ставить українська держава. Хотів би відзначити також позитивний досвід співпраці з представниками різних релігійних центрів у складі нашої комісії, завдяки яким було можливо оперативно та якісно розглянути усі питання, пов’язані з визнанням документів про вищу духовну освіту”, - зазначив Олег Шаров, голова Комісії з державного визнання документів про вищу духовну освіту.

До Комісії з державного визнання документів про наукові ступені та вчені звання надійшло 32 справи щодо визнання наукових ступенів та 8 стосовно визнання вчених звань. Ухвалено позитивне рішення щодо визнання 9 дипломів про присудження наукових ступенів та 5 документів про присвоєння вчених звань.

У Міносвіти вручили перші свідоцтва про державне визнання документів про вищу духовну освітуВ урочистостях також взяли участь члени комісій з державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами, представники релігійних організацій України, члени Громадської ради з питань співпраці з церквами та релігійними організаціями при МОН, випускники вищих духовних навчальних закладів.

Нагадаємо, що влітку 2014 року було ухвалено Закон України «Про вищу освіту», який передбачив можливість державного визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання осіб, які на день набрання чинності цим Законом здобули освіту, захистили дисертації на здобуття наукових ступенів та отримали вчені звання у вищих духовних навчальних закладах.

Державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами, здійснюється на виконання положень Закону України «Про вищу освіту», постанови Кабінету Міністрів України від 19 серпня 2015 р. № 652 «Про державне визнання документів про вищу духовну освіту, наукові ступені та вчені звання, виданих вищими духовними навчальними закладами» та відповідно до низки наказів Міністерства.

Теги: