Синод УПЦ підкреслює важливість взаємодії зі Збройними Силами України29 грудня у резиденції Предстоятеля УПЦ (МП) на території Києво-Печерської лаври відбулося останнє у 2016 році засідання Синоду УПЦ (МП). Церковне керівництво схвалило звіти голів Синодальних установ за цьогорічну діяльність і висловило їм подяку, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

Окремо Синод зупинився на діяльності Синодального відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України (голова - митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин (Маркевич)). Синод "підкреслив важливість взаємодії Української Православної Церкви зі Збройними Силами України". Він доручив Учбовому комітету УПЦ розробити навчальний курс з духовно-пастирської опіки військовослужбовців Збройних Сил України для студентів вищих духовних навчальних закладів УПЦ та ввести його викладання з ІІ півріччя 2016/17 навчального року.


Крім того, Синод висловив "стурбованість у зв’язку з випадками недопущення священнослужителів Української Православної Церкви до духовної опіки військовослужбовців Збройних Сил України". Очевидно, Синод мав на увазі поодинокі випадки, коли священикам УПЦ, які хотіли відвідати військових у зоні АТО, не давали дозволу це зробити. Разом з тим відомо, що УПЦ проігнорувала прохання Міноборони призначити капеланів для бійців АТО.


На цьому засіданні члени Синоду закликали єпархіальних єпископів "до активної духовно-пастирської опіки військовослужбовців, учасників бойових дій та їхніх родин у ввірених їм єпархіях".

Для посилення благодійної, соціальної і гуманітарної роботи в єпархіях Синод доручив Відділу з соціально-гуманітарних питань розробити навчальні програми та провести тренінги для керівників єпархіальних відділів і координаторів проектів соціально-гуманітарної спрямованості. Цьому ж відділу Синод наказав "продовжувати і розвивати українські та міжнародні партнерські програми в соціально-гуманітарній сфері".

Також Синод прийняв «Положення про Юридичний відділ Української Православної Церкви» і доручив цьому відділу протягом 2017 року забезпечити контроль своєчасного приведення статутів (положень) установ УПЦ у відповідність до вимог Податкового кодексу України.

Теги: