В установах Міноборони намагаються згортати діяльність УПЦХрам УПЦ (МП) при військовій частині у Черкасах вирішили закрити. В УПЦ (МП) вказують на тенденцію і заявляють про порушення конституційних прав громадян, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.


На початку лютого 2017 року громада храму мученика Іоанна Воїна, що розташований у військовій частині Черкас, отримала лист від Квартирно-експлуатаційного відділу при Міністерстві оборони, в якому повідомлялося, що дане управління в односторонньому порядку розриває договір оренди й вимагає протягом 30 днів звільнити приміщення. У листі вказали, що "у зв’язку з настанням особливого періоду в Україні" приміщення необхідно «"ля використання за призначенням".

Як розповів настоятель протоієрей Олександр Смик, храм діяв на території військової частини десять років в спеціально переобладнаному руками колишнього командира-полковника і самих солдатів приміщенні казарми, яке у свій час призначалося для знесення.

У Військовому відділі УПЦ (МП) підкреслюють, що це вже не перша спроба позбавити УПЦ можливості опікуватися українськими військовослужбовцями. Так, перед новим роком прийшов рапорт від військового священика Житомирської єпархії про те, що новий начальник військового інституту імені С. П. Корольова закрив на території цього закладу церкву УПЦ (МП). Ще одна спроба закрити храм УПЦ (МП), але невдала, була рік тому в Київському військовому ліцеї імені Івана Богуна.

В УПЦ (МП) вважають це намаганням порушити "конституційні права кожного третього військовослужбовця" і кажуть, що дискредитувати намагаються представники УПЦ Київського Патріархату, які "виступили з ультиматумом до членів Ради (Душпастирська рада при Міноборони — ред.), зажадавши вилучити Українську Православну Церкву з дорадчого органу. Після того, як таку вимогу було відкинуто, розкольники демонстративно покинули приміщення", йдеться на сайті УПЦ (МП).

"Представники різних конфесій підтримали нас і висловили свою стурбованість тим фактом, що в період введення капеланства в Україні у військових частинах почали закривати храми", — зазначив заступник голови відділу по взаємодії зі Збройними Силами та іншими військовими формуваннями України УПЦ (МП) архімандрит Лука (Винарчук).

Раніше священики Київського Патріархату вчинили демарш у перший день курсів для військових капеланів, які проводили канадські фахівці у Львові. Вони заявили, що не можуть перебувати в одній групі разом з представниками Московського Патріархату, чим здивували канадців.

"Ми підняли це питання на Душпастирській Раді і попросили про зустріч з Міністром оборони, під час якої хочемо обговорити нагальні питання, пов’язані з введенням капеланства, а також — окремі випадки дискримінації нашої Церкви в армії", — зазначив архімандрит Лука.

Теги: