“Що стосується зустрічі з Вселенським Патріархом, ми дійсно обговорювали ряд питань, в тому числі і те, про яке ви сказали сьогодні. Я вважаю, що цей процес є невідворотним, я б дуже хотів, щоб цей процес завершився об’єднанням України, це є надзвичайно важливим і фундаментальним для нашої країни”, — сказав В.Гройсман, відповідаючи на запитання, чи можливе об’єднання віруючих в єдину помісну церкву за його прем’єрства.

В березні прем'єр-міністр в Стамбулі зустрівся з Вселенським Патріархом Варфоломієм, який подякував "українцям за їхню глибоку віру і вірність церкві".

"Ми молимося за те, щоб український народ об'єднався в одній церкві. Материнська церква Константинополя допоможе вам отримати таку об'єднану церкву", - цитувала Варфоломія прес-служба українського уряду.

Верховна Рада влітку 2016 року звернулася до Вселенського Патріарха Варфоломія з проханням про надання автокефалії Православній Церкві в Україні. Рада просила Патріарха визнати недійсним томос 1686 року про перепідпорядкування Київської митрополії Москві, оскільки він був прийнятий з порушенням священних канонів Православної Церкви.

Нагадаємо, що в листопаді 2016 голова Верховної Ради України Андрій Парубій також обговорив з Вселенським Патріархом створення єдиної помісної Церкви в Україні.

Теги: