На заході зауважувалося, що лідери Церков все частіше публічно висловлюються про необхідність суддям бути справедливими при виконанні своїх обов'язків. Зокрема, в березні 2016 року Всеукраїнська Рада Церков і релігійних організацій зробила офіційну заяву щодо суспільно-політичної ситуації в Україні, в якій підкреслила:

"Справедливість була і буде основою співжиття в демократичному суспільстві. Забезпечувати справедливість в сучасних державах покликані, насамперед, суди (судова влада) на засадах верховенства права. Водночас зробити це належним чином суди можуть тільки будучи незалежними – і від Президента, і від Парламенту, і від Уряду, і від органів прокуратури. Самостійність судової влади, поруч із владою законодавчою та виконавчою, є такою ж гарантією сталого демократичного розвитку України, як і недопущення узурпації влади в “одних руках” чи в одному державному органі".

Учасники дискусії відзначали, що позивачі та відповідач у судочинстві повинні сприймати судове рішення як справедливе.

Президент Всеукраїнської асоціації адміністративних судів України, суддя Конституційного суду України (2011 – 2016), голова Вищого адміністративного суду України (2004 – 2011) Олександр Пасенюк нагадав, що в Україні на сьогоднішній день здійснюється судова реформа.

Судді і служителі Церков дискутували про справедливе судочинство

"Автори реформи акцентують увагу на тому, що змінюється філософія процесу, що суд повинен не просто справедливо вести справи, а й повинен ще забезпечити ефективний захист порушених прав", – сказав він.

При цьому, за його словами, в даному конкретному випадку для суддів може бути тільки один пріоритет, що стосується поняття "справедливість" – це закон. Олександр Пасенюк також вважає за необхідне наповнити поняття справедливості прикладним змістом.

У свою чергу президент Асоціації адвокатів України Олег Рачук вказав на важливість того, щоб рішення судів усіма сторонами сприймалося остаточним, справедливим і законним.

"Для адвокатури, яка безпосередньо є інститутом захисту прав людини, яка реалізує цей принцип, важливо, щоб рішення, які були прийняті, завжди відповідали не тільки духу закону, але відповідали загальним принципам верховенства права", – додав він.

Під час круглого столу також свою позицію озвучили представники УПЦ Київського Патріархату, Української Греко-Католицької Церкви, Української Православної Церкви (в єдності з Московським патріархатом), Об'єднання іудейський релігійних організацій України, Духовного управління мусульман України, Союзу вільних церков християн євангельської віри України.

Теги: