13 травня під головуванням Патріарха Філарета Синод УПЦ Київського Патріархату ухвалив низку кадрових та адміністративних рішень, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ КП.

Синод обговорив організацію церковного управління парафій УПЦ Київського Патріархату в Європі. У складі УПЦ КП в Європі станом на 13 травня 2017 р. утворено 44 парафії: Нідерланди – 2, Угорщина – 1, Італія – 8, Франція – 6, Швеція – 5, Німеччина – 6, Іспанія – 3, Португалія – 5, Чехія – 1, Великобританія – 1, Литва – 1, Фінляндія – 1, Австрія – 1, Словенія – 1, Греція – 1, Швейцарія – 1.

У Франції діє єпархія на чолі з владикою Михаїлом (Лярош), митрополитом Паризьким. Інші парафії перебувають в архіпастирському керівництві владики Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, голови Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків.

Синод звільнив митрополита Паризького Михаїла (на його прохання) від керівництва Італійським благочинням УПЦ Київського Патріархату, доручивши архіпастирське керівництво Італійським благочинням архієпископу Рівненському і Острозькому Іларіону, голові Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків УПЦ КП.

Синод утворив Європейський Екзархат Української Православної Церкви Київського Патріархату, до якого включив Паризьку єпархію та парафії УПЦ КП в країнах Європейського Союзу та у Швейцарській Конфедерації. Виконуючим обов’язки призначено екзарха Європи Іларіона, архієпископа Рівненського і Острозького, голову Синодального управління зовнішніх церковних зв’язків.

Далі Синод міркував про організацію церковного управління парафій УПАЦ КП в Російській Федерації та ухвалив утворити на території РФ (в межах міжнародно визнаних кордонів) Російський Екзархат Української Православної Церкви Київського Патріархату. До складу цього Екзархату включено Білгородську та Богородську єпархії УПЦ Київського Патріархату в Російській Федерації. Екзархом Всеросійським, керуючим Російського Екзархату Української Православної Церкви Київського Патріархату призначено владику Іоасафа, митрополита Білгородського і Обоянського.

Від імені УПЦ Київського Патріархату Синод висловив глибоку вдячність українцям Діаспори зі Сполучених Штатів Америки, Канади, країн Європи та інших країн, іноземцям, а також  всім громадянам України за фінансову і матеріальну підтримку капеланського служіння, благодійної та милосердницької діяльності УПЦ Київського Патріархату.

На території Україні Синод призначив архієпископа Ізяслава (Каргу) архієпископом Макарівським, вікарієм Київської єпархії, звільнивши його з посади настоятеля Свято-Духівського монастиря Житомирської єпархії.

Також Синод об’єднав Тернопільсько-Бучацьку єпархію з Тернопільською єпархією, визначивши для архієрея, керуючого Тернопільською єпархією, титул «Тернопільський і Кременецький».

Синод звільнив владику Олександра, архієпископа Богуславського, вікарія Київської єпархії, з посади голови Синодального економічного управління УПЦ Київського Патріархату. На це місце Синод призначив протоієрея Петра Ландвитовича, клірика м. Києва, настоятеля храму святого благовірного князя Ярослава Мудрого (Малої Софії) в м. Києві.

Іншим своїм рішенням Синод позбавив сану заштатного священика Полтавської єпархії ієрея Валерія Володимировича Тітенка – за сумнівну самочинну громадську діяльність.

З нагоди відзначення Дня Хрещення Київської Руси-України Синод постановив провести у Києві 27 і 28 липня 2017 р. загальноцерковні заходи, присвячені цьому святу, зокрема хресний хід від Володимирського кафедрального собору до пам’ятника святому рівноапостольному великому князю Київському Володимиру.

Окремим рішенням Синод УПЦ КП засудив діяльність парарелігійної організації «АллатРа», вказавши на те, що її діяльністі сприяє Києво-Печерська лавра УПЦ (МП).

Теги: