Від глав автокефальних Православних Церков почали поступати перші відгуки на звернення глави РПЦ Патріарха Кирила з проханням не допустити прийняття парламентом України законопроектів № 4128 та 4511, які гаряче критикує УПЦ (МП), повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

22 травня Патріарх Антіохійський Іоанн Х надіслав листа на адресу глави РПЦ, в якому засудив антицерковні ініціативи, спрямовані проти УПЦ.

«Ми засуджуємо будь-який крок, який може вплинути на суверенітет українського народу, і ми різко засуджуємо також кожен крок, який впливає на незалежність, достовірність, цілісність і свободу канонічної Української Православної Церкви», – йдеться у тексті листа.

Предстоятель Антіохійської Православної Церкви назвав обмежувальні законодавчі акти такими, що підлягають осуду. «Вони спрямовані на зростання напруженості та зміну культурної самобутності всього українського суспільства», – підкреслив ієрарх.

Він також засвідчив про позицію Антіохійської Церкви щодо «підтримки канонічної Української Православної Церкви, визнаної всіма Православними автокефальними Церквами».

23 травня Патріарх Олександрійський Феодор II також надіслав листа на адресу Патріарха Московського Кирила. «Не може держава на власний розсуд приймати закони про Церкву без участі самої Церкви, до того ж у тій країні, яка стверджує, що шанує європейські цінності і щосили бажає ще тісніше пов’язати себе з головними європейськими інститутами», — заявив він.

На його думку, керівництву України потрібно «зайняти нейтральну позицію, а не йти на поводу у безвідповідальних націоналістичних кіл».

Від імені Олександрійської Церкви її Предстоятель заявив про те, що підтримує УПЦ «в боротьбі за збереження непорушних привілеїв Православних громад України, незмінно стоячи за принцип релігійної свободи, що не підлягає обговоренню поза всяким державним втручанням».

Законодавчі зміни, що ініціюються українським парламентом, він засудив «як неприпустимі й такі, що паплюжать права людини, перешкоджають релігійній свободі й є недозволеним втручанням світської влади у внутрішні справи Православної Церкви».

Листи подібного змісту прогнозовано продовжуватимуть поступати й від керівників інших Православних Церков.

Фото Facebook

Теги: