24 травня релігійні діячі України, експерти та народні депутати обговорили на круглому столі «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин» нагальні виклики церкви, суспільства та держави у протистоянні загрозам сьогодення. Зокрема відбулася дискусія про доцільність прийняття законопроектів 4128 та 4511, повідомляє "Релігія в Україні" з посиланням на сайт УПЦ.

До роботи у форумі були запрошені представники церков та релігійних організацій України, експерти, народні депутати та громадські діячі. Тема засідання мала назву “Внутрішні та зовнішні виклики і загрози для України: роль і можливості Церкви в їх подоланні”.

Від УПЦ (МП) на заході були присутні голова Синодального відділу УПЦ із взаємодії зі Збройними Силами України та іншими військовими формуваннями України митрополит Білоцерківський і Богуславський Августин (Маркевич), голова Синодального відділу із соціально-гуманітарних питань протоієрей Владислав Диханов та заступник голови Відділу зовнішніх церковних зв’язків УПЦ протоієрей Миколай Данилевич.

Зокрема, коментуючи законопроект 4128 та його положення, владика Августин порушив питання самоідентифікації приналежності до релігійної громади та силові захоплення храмів так званою «більшістю», коли решта людей залишаються на вулиці.

Також було приділено увагу законопроекту №4511, згідно якого пропонується наділити державні органи правом здійснювати певний контроль над релігійними організаціями, головні центри яких знаходяться у країні-агресорі. Під час дискусії протоієрей Миколай Данилевич наголосив, що в Україні вже діють нормативні акти, які регулюють питання, прописані в даному проекті закону. Він нагадав про персональну відповідальність за будь-які дії, які суперечать чинному законодавству, при цьому підкреслив, що недопустимо «всю Церкву заганяти в “гетто”».

Голова відділу УПЦ з соціально-гуманітарних питань, протоієрей Владислав Диханов, у свою чергу, звернув увагу присутніх на те, що зараз важливішими є питання подолання наслідків військового конфлікту на сході України та допомоги військовим та переселенцям.

«Я зустрічаюсь із живими людьми, з їх проблемами, і те, про що ви говорите тільки породжує проблеми, а не вирішує їх. Важливим є подолання наслідків військового конфлікту в Україні, і тільки за тим визначити реальне коло проблем, а не надумане, за яким тепер намагаються прикрити справжні політичні цілі”, – зазначив священик.

У своїх доповідях представники деяких інших конфесій засудили можливість прийняття згаданих законопроектів, а також торкнулися теми одержавлення церкви і назвали неприпустимою політику, коли одну релігійну конфесію держава вивищує з-поміж інших.

Круглий стіл «Релігія і влада в Україні: проблеми взаємовідносин» діє з червня 1996 року та є майданчиком співпраці релігійних організацій із державними органами України.

Теги: