В єпархії наголосили, що УГКЦ послідовно виступає за збереження в Україні міжконфесійного миру та злагоди й нікому не наказує і не рекомендує захоплювати силою храми. Зазначені події біля храму були ініціативою не церкви, а місцевої громади, зазначили в єпархії.

Разом з тим в УГКЦ храм Благовіщення Пресвятої Богородиці важають своїм і відмовлятися від нього не мають “ні морального, ні юридичного права”.

“Ми закликаємо усіх до спокійного і справедливого вирішення цього питання, беручи до уваги той факт, що наша громада виказала жест братньої любові і порозуміння, висловивши згоду на використання цього храму громадою Української Православної Церкви (Московського патріархату), допоки вони не збудують свого храму. На даний час православна громада збудувала свій храм, в якому відбуваються богослужіння, тому ми вже давно очікуємо, відповідно до чесності сумління, коли храм Благовіщення Пресвятої Богородиці, що на кладовищі “Монастирок” в Коломиї, буде повернений законним власникам”, – заявили в Коломийсько-Чернівецькій єпархії УГКЦ.

За дорученням голови облдержадміністрації Олега Гончарука керівництво райдержадміністрації спільно з міською владою та представниками правоохоронних структур Коломиї забезпечили дотримання правопорядку на території церкви Благовіщення Діви Марії. Наразі приміщення храму опечатано до врегулювання проблеми в рамках законодавства, цитує прес-службу ОДА видання Dzerkalo.media.

“Міжконфесійні проблеми повинні бути врегульовані шляхом консенсусу і в рамках законодавства України. Прикарпаття завжди було прикладом толерантності та взаєморозуміння, – сказав Олег Гончарук. – Ми нікому не дозволимо накручувати ситуацію в області, створювати конфлікти між людьми, не залежно від причин і учасників таких конфліктів”.

6 червня у Коломиї відбулася перша зустріч конфесій та громадськості щодо обговорення ситуації навколо Благовіщенської церкви. Заступник міського голови Володимир Бойцан ще 4 травня обіцяв організувати таку спільну зустріч, щоб це питання не загострювалось, а мало логічне вирішення.

“Після подій минулої неділі, я подякував усім за виваженість і мудрість. Я би не хотів називати цю ситуацію конфліктом: ні міжконфесійним, ні міжгромадянським, ані міським чи національним. Те, що відбувається сьогодні йде правильним шляхом“, – сказав Володимир Бойцан.

Усі охочі мали можливість висловитися з приводу того, які є підстави зміни конфесійної приналежності Благовіщенської церкви, чому це питання є нині актуальним і які факти наразі є у розпорядженні осіб, які будуть запропоновані до координаційної ради з цього питання.

Водночас стало відомо, що 6 червня невідомі пригрозили фізичною розправою “кіборгу” Василю Кузьмину за його позицію за повернення законним власникам храму Благовіщення у Коломиї. “Я ніколи не звертався до Вас з постами різного характеру... Але в даний час рахую, що зобов’язаний. Усі ви знаєте ситуацію, яка склалась на рахунок Церкви Благовіщення… Хочу повідомити Вам, що сьогодні після обговорення питань стосовно церкви… мав зустріч з групою молодих людей, які чітко заявили свою позицію на рахунок московського патріархату і погрозили мені фізичним усуненням…. Заявляю чітко і без задумування: свою позицію не поміняю і бажаю вам при спробі довести справу докінця, інакше буду діяти я…", - повідомив він у Фейсбуці.

Нагадаємо, що у травні закарпатська парафія УПЦ (МП) вчинила опір судовим виконавцям, не бажаючи повертати храм греко-католикам.

Теги: