В обговоренні медичної реформи МОЗ також взяла участь голова Комітету Верховної Ради з питань охорони здоров'я Ольга Богомолець. Учасники засідання погодилися, що сучасний стан системи охорони здоров’я в Україні є незадовільним і вельми корумпованим. Саме тому необхідно підтримати медичну реформу, ініційовану МОЗ, яка має відбутися в інтересах людей, суспільства, оскільки людина є найвищою соціальною цінністю в державі.

Рада Церков також висловила готовність до співпраці з парламентським Комітетом з питань охорони здоров’я та заявила про цілковиту підтримку законодавчих ініціатив Комітету щодо здорового способу життя, та зокрема щодо захисту від шкідливого впливу тютюнопаління (законопроекти № 4030а та №2820).

ВРЦіРО висловила подяку за розуміння та врахування позиції релігійної спільноти щодо презумпції незгоди в доопрацьованому Комітетом проекті закону про трансплантацію органів. Однак ще залишається питання щодо морального вирішення проблеми використання фертильних (отриманих в наслідок аборту) матеріалів.

Крім цього, учасники засідання обговорили перспективи запровадження в Україні медичного капеланства.

На попередньому засіданні Рада Церков ознайомилася із суттю медичної реформи безпосередньо від в.о. міністра охорони здоров’я Уляни Супрун.

Окрім цього, учасники засідання ВРЦіРО обговорили проблематику ратифікації Стамбульської Конвенції про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу з цими явищами (проект № 0119). У дискусії також взяли участь і урядовці, зокрема представник Президента України у Верховній Раді Ірина Луценко та заступник міністра соціальної політики України Наталія Федорович. Вони представили своєї бачення наслідків ратифікації Конвенції Ради Європи про запобігання насильству стосовно жінок і домашньому насильству та боротьбу із цими явищами (Стамбульської Конвенції), зареєстрованої як проект Закону № 0119.

На думку ВРЦіРО, основна проблема Стамбульської Конвенції в тому, що вона запроваджує в законодавство України нові поняття – “ґендер”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерна чутливість”, “сексуальна орієнтація”  і подібних, які виходять за межі загальноприйнятного в Україні поняття “стать” та викривляють розуміння гендерної рівності як рівності прав жінок і чоловіків, зокрема і зміст гендерної політики держави. За підсумками дискусії, Рада Церков закликала парламентарів замість ратифікації Стамбульської Конвенції підтримати задля ефективної протидії домашньому насильству законопроекти №4952 та №5294 у такому виді, як вони тепер доопрацьовані – з вилученням з текстів цих законів слів “сексуальна орієнтація”, “ґендерна ідентичність”, “ґендерна чутливість” та інших похідних від поняття “ґендер”.

Слід зазначити, що в згаданій Конвенції міститься таке визначення ґендеру: "«гендер» означає соціально закріплені ролі, поведінку, діяльність  і  характерні  ознаки,  які  певне  суспільство  вважає  належними для жінок та чоловіків".

Теги: