За літургією разом із главою УГКЦ співслужив кардинал Леонардо Сандрі, префект Конгрегації Східних Церков, архієпископ Клаудіо Ґуджеротті, апостольський нунцій в Україні, владика Іван Девчіч, архієпископ Рієки (Хорватія), владика Богдан (Дзюрах), секретар Синоду єпископів УГКЦ, владика Йосиф (Мілян), єпископ-помічник Київської архієпархії УГКЦ.

Верховний архієпископ Святослав зазначив, що свято верховних апостолів Петра й Павла означає сопричастя із наслідником апостола Петра – Папою Римським. «Ми розуміємо, що це церковне сопричастя, що запечатане кров’ю сотень тисяч знаних і незнаних мучеників та сповідників нашої Церкви, є набагато більше, ніж єдність в канонічному сенсі, ‒ мовив він далі. ‒ Це не є підкорення, а, найперше, це єдність Христової Церкви, єдність і життя».

За словами Святослава, в цьому церковному сопричасті сьогодні відчувається, що з терпіннями і стражданнями українського народу терпить і страждає Ісус Христос: «Нам співстраждає і є в сопричасті із болем України Святіший Отець Папа Римський. Видимим знаком цього співстраждання в сопричасті між наслідником апостола Петра Святішим Отцем і УГКЦ є присутність між нами Його Еміненції кардинала Леонардо Сандрі, як особливого Папського посланця. Цього дня ми особливо молимося за наших православних братів, які причащаються того самого Тіла і Крові того самого Христа, але між нами немає церковного сопричастя».

Він додав, що українці греко-католики цього дня прагнуть засвідчити братам православним і всім християнам, що сопричастя із Папою Римським є благословенням, яке «приносить бальзам зцілення на рани українського народу, благословенням солідарності із Україною всього християнського світу».

«Погляньте, сьогодні разом із нами молився і причащався єдиного Тіла і Крові Ісуса Христа не тільки Папський посланець, не тільки Апостольський Нунцій, але й Архиєпископ із Хорватії. Хорватський народ добре знає, що таке війна, адже понині він носить на своєму тілі її рани. Ми сьогодні особливо дякуємо, що ви, владико Іване, прибули до України, як паломник, бо римо-католики Хорватії співстраждають із Україною. Ви хотіли прибути сюди, як паломник в дорозі до Зарваниці. Ми вас вітаємо і дякуємо за цей знак церковного сопричастя», - сказав глава УГКЦ.

Далі він звернувся до гостя із Ватикану кардинала Леонардо Сандрі: «Особливо прагну подякувати за ті слова, які від імені Святішого Отця до нас скерував Його Еміненція кардинал Леонардо. Ми відчуваємо, що Папа не просто нас благословляє здалека, він любить нас, за нас молиться, співстраждає і більше того, він є голосом страждаючої України перед могутніми світу цього. У той час, коли війна в Україні перетворюється на забуту, замовчувану війну, Святіший Отець підіймає свій апостольський голос і будить сумління, совість християн Європи і всього світу. Ми відчуваємо, що сопричастя, яке сьогодні в обіймах нам подають Верховні апостоли Петро і Павло, є благословенням для нашої Церкви і для всієї України».

Теги: