Коли напередодні похорону вночі сумний кортеж з тілом воїна в’їжджав на територію району, у всіх селах люди зустрічали його навколішки, із запаленими лампадками. Це був перший жовківець, який загинув в АТО.

Єпископ УПЦ вибачився за поведінку священика, який зневажив пам'ять воїна АТО

Траурну процесію, яка йшла на цвинтар, очолювали священики всіх жовківських храмів – за винятком представника УПЦ (МП). Віддаючи останню шану убієнному, всі місцеві церкви відчинили перед ним свої брами, на дзвіницях жалібно лунали дзвони. Лише ворота Свято-Петропавлівського храму УПЦ (МП) були на замку.

Єпископ УПЦ вибачився за поведінку священика, який зневажив пам'ять воїна АТО

Така поведінка очільника релігійної громади УПЦ (МП) у Жовкві викликала обурену реакцію земляків. У місті лунають заклики заборонити діяльність цієї конфесії через те, що вона, мовляв, підтримує політику окупанта. Аби запобігти соціальному вибуху, голова Львівської обласної державної адміністрації Олег Синютка звернувся з відкритим листом до єпископа Львівського і Галицького УПЦ (МП) Філарета (Кучерова) з проханням “прийняти зважені рішення щодо спільного вшанування українських героїв”.

Єпископ Філарет визнав, що у Жовкві на скорботній церемонії сталося неприпустиме. Та саботаж з боку свого підлеглого назвав “прикрою помилкою”, яку було зроблено “ненавмисно”, переповідає його коментар місцеве видання "Високий замок". Зі слів владики, ця “НП” викликала глибоке занепокоєння у керівництва єпархії. Пообіцяв, що буде вжито всіх необхідних заходів, “щоб залагодити конфлікт та відновити спокій і міжконфесійний мир у місті”.

Аби пом’якшити негативний резонанс, єпископ Філарет повідомив, що у згаданому вище храмі було відслужено дві панахиди за новопреставленим воїном Володимиром Турчином. Запевнив, що парафіяни Свято-Петропавлівського храму не тільки моляться за мир в Україні, а й надають посильну допомогу її Збройним силам: купували воїнам бронежилети, іншу амуніцію, передавали на передову продукти харчування, провідували у Львівському госпіталі поранених, забезпечували їх медикаментами. А ще – капелани єпархії “звершують душпастирську опіку наших воїнів у багатьох військових частинах області”. Владика Філарет заявив, що вірні його єпархії “захищають Україну від зовнішнього агресора”.

Насамкінець єпископ УПЦ попросив пробачення у рідних, військових побратимів загиблого учасника АТО Володимира Турчина – від себе, протоієрея Степана Хомина та всіх парафіян.

Отець Степан Хомин не мав змоги прокоментувати для журналістів події, про які йдеться, його не було вдома. Замість нього слово взяла дружина – Надія Хомина. "Ми не знали, нас ніхто не повідомив, коли йтиме похоронна процесія. Якби сказали – були б вийшли", – сказала вона і висловила співчуття рідним загиблого.

"Я і мій чоловік хочемо принести вибачення за те, що не відчинили у церкві дверей. Бо не знали… Декілька років тому у Жовкві було перезахоронення, отця Степана кликали туди, і він пішов. А тут ніхто не сказав, і він не пішов, – додала вона. – Завжди збираємо гроші для військових. Багато хлопців з нашої парафії на фронті. Ніякі ми не вороги України! Ми – люди, ми – українці, молимося за Україну, може, більше, ніж хтось. Але ми – у законній церкві… І неправда, що ми у своїх відправах згадуємо патріарха московського Кирила…"

У той же час місцеві жителі кажуть, що вияв зневаги з боку настоятеля місцевого храму УПЦ був невипадковим і непоодиноким. Зокрема, Богдан Юрдина, депутат Жовківської райради, каже, що "такі випадки трапляються систематично", о. Степан регулярно уникає будь-яких заходів, в яких спільно беруть участь інші релігійні громади міста. "У церкві Московського патріархату на той момент завжди двері зачинені, і сам священик до цієї події ніколи не долучається. Він ігнорує усі спільні заходи, які стосуються національної пам’яті", — заявив депутат.

Нагадаємо, що днями на Херсонщині стався інший прикрий випадок — за повідомленням місцевих жителів, боєць АТО повісився після сповіді у священика УПЦ (МП).

Теги: