Першим пунктом синодали заслухали інформацію митрополита Онуфрія про численні звернення вірян з приводу біометричних паспортів. Синод звернувся до влади України "з проханням відновити можливість отримання паспорта громадянина України, що не містить безконтактного електронного носія", бо "закони демократичної держави покликані служити людині, захищати її права та свободи, але в жодному випадку не знищувати найвищу цінність людини — Богом даровану свободу". Слід зауважити, що глави інших впливових конфесій - УГКЦ та УПЦ КП - нещодавно закликали не боятися біометричних паспортів, тоді як в УПЦ (МП) хвилювалися за «ревних віруючих».

Далі Синод благословив святкування у 2018 році на загальноцерковному рівні 100-річчя від дня мученицької кончини священномученика Володимира (Богоявленського), митрополита Київського, та 30-річчя відродження чернечого життя в Києво-Печерській лаврі. Оргкомітету та план заходів святкування доручено сформувати наміснику лаври митрополиту Павлу.

Була заслухана інформація митрополита Онуфрія про вимоги Податкового кодексу України в частині неприбутковості релігійних організацій шляхом внесення відповідних пунктів Податкового кодексу до своїх установчих документів. Глава УПЦ благословив внести зміни і доповнення та провести реєстрацію у новій редакції статутів Синодальних відділів (місій), Єпархіальних управлінь, монастирів, духовних навчальних закладів, братств УПЦ відповідно до вимог Податкового кодексу.

Іншим рішенням Синод висловив "стурбованість з приводу захоплення храмів релігійних громад" УПЦ і доручив Синодальному відділу з соціально-гуманітарних питань, у взаємодії із благодійним фондом «Фавор», сприяти реалізації благодійної програми місії «Крапля миру», "з метою збору пожертв для будівництва храмів у населених пунктах, де храми були захоплені".

Синод також розглянув "стан справ в Олександрійській єпархії" (займає частину Кіровоградської області). Що саме мав на увазі Синод - не пояснюється. Зазначається лише, що "у відповідь на чисельні письмові звернення, розпорядженням Блаженнішого Митрополита Київського і всієї України Онуфрія від 07.06.2017 №0931 була створена комісія для вивчення стану справ в Олександрійській єпархії навколо храмового комплексу на честь Різдва Христового м. Олександрія (просп. Будівельників, буд. 28а)". До складу комісії увійшли: архієпископ Кіровоградський і Новомиргородський Іоасаф (голова), єпископ Боярський Феодосій, вікарій Київської митрополії, протоієрей Володимир Терещук, клірик Київської єпархії та протоієрей Євгеній Назаренко і протодиякон Іоанн Ганчин — клірики Кіровоградської єпархії. Комісія працювала в місті Олександрії в храмі на честь Різдва Христового 27 червня 2017 року. Висновки за результатами роботи були зафіксовані у письмовому рапорті і передані на розгляд главі УПЦ.

Ознайомившись з висновками комісії, Синод ухвалив "з метою вирішення ситуації, що склалась навколо храмового комплексу на честь Різдва Христового... вивести вищевказаний храмовий комплекс зі складу Олександрійської єпархії... та надати йому статус ставропігії з прямим підпорядкуванням" главі УПЦ, а Київській митрополії "прийняти у власність храмовий комплекс".

Ймовірно, йдеться про конфлікт в Олександрійській єпархії між єпархіальним архієреєм і місцевим духовенством, подробиці якого не розкриваються.

Теги: