За керування Тернопільською єпархією УАПЦ архієпископом Мстиславом (Гуком), у 2016 році вище зазначені напівзруйновані вежі руїн палацу ХУІІ – ХІХ століть та залишки початку будівництва гідроелектростанції були відчужені на користь інших юридичних осіб. Руїни костелу і надалі залишаються у власності консисторії Тернопільської єпархії УАПЦ.

18 липня у приміщенні консисторії Тернопільської єпархії УАПЦ в Тернополі, під головуванням владики Макарія (Малетича) на спільному розширеному засіданны єпархіальної ради та контрольно-ревізійною комісією єпархії прийнято рішення про "необхідність належним чином вивчити всі питання щодо дотримання законів України, Статуту УАПЦ та Статуту консисторії Тернопільської єпархії УАПЦ в процесі відчуження вище зазначених об’єктів нерухомого майна в 2016 році та за результатами такого вивчення прийняти відповідні рішення". Предстоятель УАПЦ з даного питання дав окреме доручення контрольно-ревізійній комісії эпархії.

На спільне розширене засідання було запрошено архієпископа Мстислава (Гука), який дав свої пояснення з даного питання. Згідно його слів, він діяв в межах своїх статутних повноважень, чинного законодавства та в інтересах єпархії.

На даному засіданні також були присутні і уповноважені представники теперішніх власників відчуженого майна, які заявили що всі угоди з консисторією Тернопільської єпархії УАПЦ, в особі керуючого єпархією архієпископа Мстислава (Гука), були укладені в добровільному порядку і з дотримання чинного законодавства України. За їх словами, всі зобов’язання які були покладені на нових власників, ними перед консисторією Тернопільської єпархії УАПЦ були виконані повністю.

Щодо листа митрополита Макарія про погодження на відчуження об’єктів комплексу руїн палацу ХУІІ – ХІХ століть за № 142 від 28 серпня 2016 року, то нові власники про даний лист нічого не знали і даний лист не використовували.  

За словами митрополита Макарія, він підписав даний лист-погодження на прохання архієпископа Мстислава (Гука), який пояснив необхідність такого листа для укладення договору між консисторією Тернопільської єпархії УАПЦ та новими власниками відчуженого майна на предмет допомоги з їх боку в ремонті костелу для потреб єпархії та оформленні земельної ділянки навколо нього. У попередні роки жодних документів на земельну ділянку, на якій знаходиться комплекс Червоногородського замку, з часу передачі його консисторії Тернопільській єпархії УАПЦ, по єпархії виготовлено не було.

Також під час засідання було з’ясовано, що Свято-Петро-Павлівський чоловічій монастир Тернопільської єпархії УАПЦ в с. Нирків/Червоне Заліщицького району Тернопільської області, нікому не відчуджувався і надалі належить до складу Тернопільської єпархії УАПЦ.

Прес-служба Тернопільської єпархії УАПЦ повідомила про попередні висновки учасників засідання:

- Свято-Петро-Павлівський чоловічий монастир Тернопільської єпархії УАПЦ в с. Нирків/Червоне Заліщицького району Тернопільської області і надалі належить до складу Тернопільської єпархії УАПЦ;
- руїни костьолу, що знаходяться в урочищі Червоне села Нирків Заліщицького району Тернопільської області, і надалі перебувають у власності консисторії Тернопільської єпархії УАПЦ;
- вежі руїн палацу ХУІІ – ХІХ століть, що знаходяться в урочищі Червоне села Нирків Заліщицького району Тернопільської області, після відчудження перебувають у власності ТзОВ «Джуринфортеця»;
- залишки початку будівництва гідроелектростанції, що знаходяться в урочищі Червоне села Нирків Заліщицького району Тернопільської області, після відчудження перебувають у власності ТзОВ «Джуриненерго»;
- про результати роботи та висновки контрольно-ревізійної комісії Тернопільської єпархії УАПЦ з вище зазначених питань буде повідомлено додатково, після підсумкового засідання комісії.

Прес-служба єпархії зробила висновок, що "інформація, яка з’явилася у засобах масової інформації про відчуження всього комплексу Червоногородського замку раніше належного консисторії Тернопільської єпархії УАПЦ, що знаходяться в урочищі Червоне села Нирків Заліщицького району Тернопільської області, в частині костелу не відповідає дійсності. Не відповідає дійсності і поширена інформація про нібито відчуження Свято-Петро-Павлівського чоловічого монастиря Тернопільської єпархії УАПЦ в с. Нирків/Червоне Заліщицького району Тернопільської області".

Фото Facebook

Теги: