Синод заслухав повідомлення владики Епіфанія, митрополита Переяслав-Хмельницького і Білоцерківського, про візит Комісії Київського Патріархату для діалогу з Вселенським Патріархатом до Стамбулу (Туреччина).

Як з'ясувалося, 12 січня 2017 р. члени вказаної комісії Київського Патріархату провели в офіційній резиденції Вселенського Патріарха Варфоломія на Фанарі зустріч з уповноваженими членами Священного Синоду Константинопольського Патріархату. У зустрічі з українського боку взяли участь голова комісії патріарший намісник митрополит Переяслав-Хмельницький і Білоцерківський Епіфаній, митрополит Львівский і Сокальський Димитрій та секретар Священного Синоду архієпископ Чернігівський і Ніжинський Євстратій. Делегацію також супроводжував перший проректор Київської православної богословської академії протоієрей Олександр Трофимлюк. Перед початком зустрічі члени делегації помолилися перед святинями, що зберігаються у Патріаршому соборі св. Георгія на Фанарі, зокрема перед мощами Трьох Святителів – Василія Великого, Григорія Богослова та Іоана Золотоустого.

З боку Вселенського Патріархату з делегацією спілкувалися члени Священного Синоду митрополит Смирнський Варфоломій, генеральний секретар Синоду, та митрополит Гальський Емануїл. Зазначені митрополити входять до сформованої Константинопольським Синодом влітку 2016 р. комісії для розгляду питання про автокефалію Церкви в Україні. Також був присутній секретар Комісії з міжправославних відносин о. Амвросій.

Протягом тривалого спілкування сторони обмінялися думками з приводу поточного стану православ'я в Україні. За дорученням Патріарха Філарета делегація УПЦ КП повідомила представників Вселенського Патріархату про точку зору Київського Патріархату "на можливі шляхи розв'язання проблем, з якими українські православні стикаються через неканонічні та руйнівні дії Московського Патріархату", повідомляє синодальна довідка.

"Було підкреслено, що Київський Патріархат, на відміну від РПЦ, офіційно приєднався до рішень Святого і Великого Собору Православної Церкви, що відбувся на Криті в червні минулого року. Представникам Вселенського Патріархату були передані екземпляри Церковного календаря УПЦ КП на 2017 р., в якому опубліковано здійснений Київським Патріархатом переклад документів Собору українською мовою.

Митрополити Емануїл та Варфоломій підкреслили, що українське церковне питання є складним, однак Вселенський Патріархат, як Перший престол і Матір-Церква, не полишатиме зусиль для знаходження найкращого шляху вирішення проблеми. Владики зазначили, що всі думки та пропозиції, висловлені під час зустрічі, будуть повідомлені Його Всесвятості Вселенському Патріарху Варфоломію та Святому і Священному Синоду Константинопольського Патріархату, який прийматиме відповідні рішення.

Зазначивши, що Київський Патріархат вже понад 25 років бореться за відновлення канонічного порядку через утворення єдиної Помісної Православної Церкви в Україні, члени делегації УПЦ КП висловили сподівання, що Матір-Церква Константинопольська зробить все можливе, щоби належні рішення нею були прийняті якомога швидше", — говориться там же.

27 липня Синод УПЦ КП схвалив позицію Комісії Київського Патріархату для діалогу з Вселенським Патріархатом, висловлену під час офіційної зустрічі у Вселенській Патріархії 12 січня 2017 р. Також Синод "підкреслює, що Вселенський Патріархат зі сторони України має всі необхідні церковні та державні документи і звернення з питання визнання автокефалії Помісної Української Православної Церкви. Просити Матір-Церкву прискорити розгляд цього питання, яке вже понад 25 років потребує свого нагального вирішення".    

Також Синод заслухав і схвалив звіт Патріарха Філарета про візит до Європейського парламенту, Ради Європи та Європейського суду з прав людини (м. Страсбург, Франція) у складі делегації Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій 15-19 травня 2017 року. Так само синодали схвалили звіт владики Євстратія, архієпископа Чернігівського і Ніжинського, представника Київського Патріархату при Європейських інституціях, про робочі поїздки у лютому-липні 2017 р. (всього було п’ять робочих візитів) і візит до м. Вашингтон, США. Під час цих візитив архієпископ Євстратій говорив з європосадовцями про "порушення прав віруючих на тимчасово окупованих Росією територіях у Криму і на Донбасі", "утиски громади УПЦ КП в м. Ногінськ Московської області (РФ), де влада вимагає знести єдиний в цьому регіоні храм Київського Патріархату" тощо.

З цього приводу у рішенні Синоду УПЦ КП говориться: "Зазначити, що Київський Патріархат вкотре категорично відкидає всі звинувачення на свою адресу з боку Московського Патріархату, Російської Федерації та їхніх однодумців у «захопленні храмів», кваліфікуючи ці звинувачення як частину російської гібридної агресії проти України... Висловити глибоке занепокоєння тим, що на міжнародній арені представники Московського Патріархату в Україні продовжують безпідставно звинувачувати Українську державу та інші Церкви у «порушенні їхніх прав», одночасно зберігаючи повне мовчання щодо реальних численних фактів порушення прав віруючих на окупованих Росією українських територіях Криму і Донбасу. Такими однобічними та неправдивими заявами представники Церкви Московського Патріархату в Україні засвідчують свою солідарність з агресивною політикою Російської Федерації проти  України".

Розглядаючи інші теми, Синод "висловив задоволення з приводу подальшого розвитку Скандинавського благочиння УПЦ Київського Патріархату" ((Швеція) та "висловив подяку ігумену та братії монастиря святих Кирила і Мефодія (село Уйковіце, Підкарпатське воєводство, Республіка Польща) за гостинність" (три архієреї УПЦ КП з духовенством здійснили візит у цей найбільший православний монастир Польщі у травні 2017 р.).

Теги: