Сьогодні в «Українському домі» за підтримки Фонду Конрада Аденауера, Інституту релігійної свободи та Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій відбувся круглий стіл, на якому була прийнята Резолюція, підписана членами Всеукраїнської Ради Церков і релігійних організацій, представниками громадських організацій, експертами, науковцями та журналістами. 

В документі констатується "відсутність протягом останнього року визначеності щодо діалогу на найвищому державному рівні з релігійною спільнотою", а також необгрунтованість останніх рішень влади щодо реформування релігійної політики.

Услід за Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій, яка на останньому своєму зібранні закликала Президента Віктора Януковича до діалогу, учасники круглого столу також закликають нову політичну владу "зробити подальші дієві кроки у напрямку налагодження постійного та конструктивного діалогу з представниками різних конфесій".

У зверненні до Президента, Кабінету Міністрів, Верховної Ради України учасники круглого столу пропонують "на даному етапі без узгодження з Всеукраїнською Радою Церков і релігійних організацій не вносити змін до чинного Закону України «Про свободу совісті та релігійні організації» з метою збереження існуючого балансу у міжконфесійних відносинах та високого рівня забезпечення релігійної свободи".

Релігійна спільнота України не розуміє релігійну політику владиЗвертається увага на необхідність проведення в Україні єдиної державної політики у сфері релігії, забезпечуючи рівні права та можливості для усіх конфесій в Україні, як це гарантується чинним законодавством про свободу совісті та релігійні організації та в дусі проекту Концепції державно-конфесійних відносин в Україні, опрацьованої представниками наукової, релігійної та урядової складових українського суспільства у 2003 році.

З цією метою в рамках проведення адміністративної реформи в Резолюції пропонується  зберегти єдиний державний орган у справах релігій, включно з функцією щодо реєстрації релігійних організацій, існування та завдання якого визначені чинним Законом України «Про свободу совісті та релігійні організації».

Також пропонується зберегти Національну експертну комісію України з питань захисту суспільної моралі, а також забезпечити її належне фінансування та функціонування, оскільки розвиток суспільства неможливий без утвердження в ньому високих загальнолюдських моральних цінностей.

Повністю текст Резолюції можна прочитати у розділі публікацій.

Теги: