Про хрещення дітей і кумівство

26 02 2012 |
, Zhyty.blogspot.com


У нас є приятелі, вони запросили мого чоловіка за кума. Це, звичайно, дуже добре, але... У тій родині усім заправляє дружина, а вона - дуже прагматична і меркантильна особа. Це, звичайно, її власна справа, але виходить, що ми з нею - абсолютно різні люди, в нас зовсім інші погляди на життя і життєві цінності. Ми розуміємо, що похрестити дитину - то є величезна відповідальність за її духовність, але нам просто не дозволять якимось чином впливати на духовний розвиток дитини. Чоловік мій це все розуміє, але йому незручно відмовити своєму товаришу, бо ж кажуть, "від хреста відмовлятися не можна".

 

Питання, яке Ви порушили, є важливим, цікавим і актуальним. Але я не маю змоги зараз глибоко зануритися в його суть, розглянути з різних позицій і дати конкретні практичні поради. Радше я міг би окреслити проблемні моменти у ситуації, що склалася, та й для цього треба чимало написати.

 

Православним необхідне глибоке переосмислення усталеної практики хрещення, як і багатьох інших практик, які ми успадкували від своїх попередників. Я не закликаю до негайного проведення якихось реформ в церкві, а бажаю саме глибокого осмислення того щ ми робимо, як і чому.

 

чи можна відмовитися бути хрещеним, якщо відчуваєш, що не зможеш приділяти достатньо уваги духовному вихованню похресника?

 

Я б не радив. Гадаю наш страх перед відповідальністю спричиняється передусім егоїстичними переживаннями, рідше благочестивим і смиренним усвідомленням власної недосконалості, власного недостоїнства. Якщо ж керуватися заповіддями про християнську любов до людини, то це нас спонукатиме прийняти на свої плечі тягар кумівства, аби хоч щось, в міру сил, вміння і можливості, зробити для успішного духовного зростання дитини. Найперше - молитися за похресника, потім уже - добре слово і діло.

 

звідки походить традиція брати декілька пар хрещених і чи правильно це з точки зору релігії.

 

Де і коли з’явилася така традиція сказати не можу. Я вбачаю в цьому дух часу, втрату змісту самого інституту хресних батьків і мені це не подобається. Імовірно в давнину хрещеним батьком (або матір’ю) називалася саме та людина, яка привела тебе до віри в Ісуса Христа, і ніяка інша. Ситуація змінилася і та давня практика фактично зникла, але й тепер хрещення буде повноцінним при участі всього лише одного кума (куми), а для свідомих повнолітніх людей і цього не вимагається.

 

Цілком законними є питання про хрещення дітей.

 

У мене таке питання, а де взагалі в біблії написано, що потрібно охрещувати дитину після народження, щось я ніяк не можу знайти. А з Матвія 28:18. А Ісус підійшов і промовив до них та й сказав: Дана Мені всяка влада на небі й на землі. 19. Тож ідіть, і навчіть всі народи, христячи їх в Ім'я Отця, і Сина, і Святого Духа, - то я зрозуміла що перед ти як охреститись треба навчитись, тобто знати чому тебе хрестять, і в біблії охрещення означає перехід, якщо можна так сказати, в нове життя, це обіцянка Богу служити вірою і правдою а також навчати інших. Вибачте але наші християнські діти, тобто більшість з них, навіть не уявляють що значить хрещення, вони сприймають це як повсякденність, мама з татом похрестили, та й добре, а те що є ще якісь обовязки, вони навіть не знають.

 

і ось

 

На скільки нам пояснював пастор, дітей почали хрестити відразу після народження після того як Ірод вбив велику к-сть немовлят, шукаючи новонародженого Ісуса. Якби авансом наперід їх охречували і якраз хресні батьки при хрещенні відповідали замість своїх діток, що згідні служити вірою і правдою нашому Богу. І відповідно брали на себе цим обов'язок слідкувати за виконанням цієї обіцянки... ВВажалося що коли людина охрещується (посвячує своє життя Богу і обіцяє все життя служити йому) то вона має більше привілегій в очах Божих і тому й старалися аби дитинка, якщо помирає зовсім маленькою, померла вже охрещеною... хоча дітки (до свідомого віку, а то й старше, як хто) мають тісний зв'язок з Богом... поки чисті, безгрішні, не залякані і не перевиховані дорослими напряму спілкуються і з Богом і з ангелами... дорослим важко втримати в цьому світі цей зв'язок. Тому хай би якою дитинка не народилася вона всерівно благословенна і свята, доки не почне сама робити вибір між добром і злом... а далі вже на неї лягає відповідальність... але хрещення треба приймати в свідомому віці (я так вважаю)... адже ті ж самі наркомани і алкоголіки так само були хрещені авансом і хресні батьки пообіцяли Богу що вони прослідкують аби ті служили Йому все життя... нажаль хрещення для багатьох звичайний обряд, який особо смислу немає... просто всі так роблять... насправді ж це великий крок... важливий... важливіший аніж вибір чоловіка і одруження... тому людина охрещуючись повинна знати який крок вона робить і що дороги назад немає... даєш обіцянку - виконуй... не знаю як пояснює це православна церква, але в протистантів хрещення приймають саме в свідомому віці, після проходження певного навчання, де дійсно пояснюють що це за крок, на скільки він серйозний, і бувають такі люди, які пройшовши навчання відмовляються охрещуватися, розуміючи яка це відповідальність і ловлячи себе на тому, що вони ще не готові... Охрещення - це коли ти відрікаєшся від усього світського і приймаєш закони Божі як основні для себе. Служиш і віддаєшся повністю Богу. Обіцяєш не зраджувати і завжди, щоб не сталосябути Йому вірним... покажіть мені охрещених "авансом" які розуміють (і виконують) в чому полягає їх місія і на що штовхнули їх батьки в дитинстві. таких дуже мало(((( саме страшне, що серед таких людей є й сатаністи і атеїсти... а на кому гріх за такий вчинок? на батьках біологічних і хресних. Бо вони пообіцяли Богу, що дитина Йому служитиме.... 
Цікаво почути православну точку зору...

 

Повірте, православні і католики теж уважно читали Святе Письмо і їхня практика хрестити людей незалежно від віку спирається не лише на ранньохристиянську усну і письмову традицію, але й на саме Писання Нового Завіту. В 16 розділі книги Діянь оповідається про два випадки коли віра одного призводила не просто до охрещення цієї людини, але до охрещення цілого дому (а дім тут означає дорослих, дітей і прислугу). Зауважте, без тривалої катехізації, як це мало б бути за інших умов. Є описання й інших подібних випадків в Новому Завіті. Христос заповів усім споживати Його Плоть і Кров для успадкування вічного життя і той же Христос сказав: “Не перешкоджайте дітям приходити до мене”. Природне бажання батьків відкрити дитині шлях до всіх тих дарів, які Господь приготував для неї в Своїй Церкві, спонукає їх охрестити дитя і змалку залучити його до повноцінного церковного життя.

 

Проте ні практика охрещення дітей, ні практика прийняття хрещення у свідомому віці не може вважатися єдино правильною. Тому навіть в середовищі православних має місце полеміка навколо обговорюваних питань. Можете ознайомитись наприклад тут:

 

Як завжди корисну енциклопедичну довідку про хрещення у християн можна знайти на Вікіпедії:

 

Теги:
4792







Матеріали по темі







Для того, щоб коментувати матеріали Religion.in.ua, необхідно авторизуватися на сайті за допомогою сервісу F-Connect, який використовує дані вашого профілю в соціальній мережі Facebook . Religion.in.ua використовує тільки ті дані профилю, доступ до яких ви дозволили сайту



Коментарі розміщюються користувачами сайту. Думка редакції не обов'язково збігається з думками користувачів.
Відвідувачі, що знаходяться в групі Гости , не можуть залишати коментарі в даній новині.
Опитування
настоятель парафії
парафіяльна рада разом із настоятелем та парафіянами
меценати, за кошти яких зведено храм
державні структури, що займаються реєстрацією парафій
усе, що вирішується на користь моєї конфесії, завжди правильно!
інший варіант