Вінчатися молодята зможуть після 28 серпня, коли завершиться 2-тижневий піст. У священика отця Миколи Дмитрука кореспондент Gazeta.ua поцікавився у які дні можна вінчатися і чи всіх молодять допускають до вінчання у день шлюбу.

Коли краще вінчатися? У день весілля чи через кілька років, прожитих у шлюбі?


"Вінчатися треба тоді, коли обоє закоханих цього хочуть і є впевненими у своєму виборі, - каже отець Микола. - Іноді подружжя приймає таке рішення через довгі роки життя. Багато молодих пар вінчаються, аби догодити батькам, або просто щоб віддати данину моді. Коли до мене приходять домовитись за вінчання, не цікавляться, що треба для того, аби я міг обвінчати молодят. Запитують тільки, скільки буде коштувати вінчання і скільки часу займе, аби встигнути в ресторан.  Вінчання - це не тільки красива церемонія, це старовинний обряд, що має величезний духовний зміст. Повінчана пара вважається поєднаною назавжди. Церква не визнає розвінчання чи розлучення".

Деякі церкви дають розвінчання парам, які не зжилися, розлучилися у РАЦСі. Що треба для того, аби розвінчатися?


"Нема такого поняття як "розвінчання" або церковне розлучення. Те, що поєднав Господь, не може розлучити жоден священик. Коли люди вінчаються, вони мають знати, що це вже назавжди. Бо є Один Бог, одна віра, одне хрещення і одне вінчання. У деяких церквах священики беруть на себе гріх і дозволяють повторний шлюб. Це може бути у дуже виняткових випадках: якщо хтось з членів подружжя зраджував, безслідно зник або страждає від душевної хвороби. Але ще раз повторюся, розвінчатися не можна. Це великий гріх і для подружжя, і для священика, який візьметься провести такий обряд".

Чому церква радить вінчатися людям, які взяли шлюб?


"Жити невінчаними - це великий гріх. Коли пара вінчається у церкві, їй дають благословення на спільне подружнє життя та народження дітей. Якщо у родини не складається життя, церква намагається помирити їх, вказати на правильний шлях, допомагає зійти з хибної дороги та покаятися. Коли йдете до вінчання, пам'ятайте, що ви присвячуєте життя одній людині, готові бачити усі недоліки коханого чи коханої і терпіти їх".

Чи усі мають право взяти церковний шлюб?


"Обоє молодят мають бути хрещеними, не перебували в родинних і духовних зв'язках. Тобто не можуть вінчатися куми, які хрестили одну дитину. Перед вінчанням наречені мають обов'язково сповідатися і причащатися у того священика, який їх вінчатиме. Перед сповіддю і причастям треба три дні постити, не можна палити і вживати алкоголь. Якщо хтось з пари нехрещений, хрещення можна прийняти навіть за кілька днів до одруження".

Вінчають молодят у неділю, якщо немає посту. До церкви перед вінчанням відносять свідоцтво про шлюб.
Джерело: <a href="https://gazeta.ua/articles/ls-man-and-woman/_cerkva-ne-viznae-rozvinchannya-i-rozluchennya/451778">Gazeta.ua</a>

Теги: