Нещодавно деякі греко-католицькі ЗМІ в черговий раз пораділи тому, що нібито «Громада села Куликів на Тернопільщині майже повністю перейшла в УПЦ КП». Однак, на справді цьому не судилося статися. На заваді такому «переходу» з канонічної Церкви до «УПЦ КП» стала інша сільська громада тієї ж таки «УПЦ КП».

Колізія сталася в момент подачі документів щодо перереєстрації існуючої релігійної громади Української Православної Церкви на громаду «УПЦ КП», зазначає кореспондент РІСУ, посилаючись на слова заступника директора департаменту з питань культури, релігій та національностей Тернопільської облдержадміністрації Ігоря Кульчицького.

«Документи подали, але водночас у Куликові склалася колізія: тут ще з 1990-х років вже була зареєстрована громада УПЦ Київського Патріархату поряд з УПЦ», – говорить І. Кульчицький.

Подив викликає те, що активісти, які ініціювали перереєстрацію існуючої громади, навіть не здогадувалися про існування в селі релігійної громади тієї організації, чиї інтереси вони відстоюють.

Тим самим ще раз підтвердилося те, що так званий Київський патріархат для своєї статистики активно створював «паперові парафії», які ніколи не існували реально, однак становлять значну частку від релігійних громад, зареєстрованих Державою. Нещодавно про масштабність таких спекуляцій розкольників на своїй статистиці розповів у інтерв’ю новобраний очільник УАПЦ митрополит Макарій.

Наразі ситуація з релігійною свободою в селі Куликів склалася так, що можновладці намагаються ліквідувати парафію канонічної Церкви шляхом переведення її в «УПЦ КП». Як наслідок, оминаючи закон, не враховуючи думки значної кількості парафіян, їх релігійну громаду прагнуть позбавити реєстрації, щоб створити в селі одразу дві громади «Київського патріархату».

News.church.ua

Теги: